В навечерието на Рождество Христово, Фондация “Нашият Дом е България“

...
В навечерието на Рождество Христово, Фондация “Нашият Дом е България“
Коментари Харесай

Коледни песни и прочит на Светото писание в спектакъла “Новорождение” на Нашият Дом е България

В навечерието на Рождество Христово, Фондация “Нашият Дом е България “ за четвърта поредна година провежда церемониален християнски концерт - „ Новорождение “ в възхвала на Словото Божие, Което стана плът.

 

Концертът ще се състои на 20.12.2023 година, от 19:30 ч, в огромната зрителна зала на Софийска опера и балет.

 

В Операта ще прозвучат и вековни църковнославянски песнопения, както и емблематични християнски и обичайни български фолклорни песни. Вокалните осъществявания ще бъдат придружени от първокласен живописен прочит на текстове от Свещеното писание на декор на симфонични осъществявания от типичен оркестър и даже оперни арии.

 

В концерта за първи път ще взе участие обичаната група „ Б.Т.Р. “, те са подготвили специфични акустични версии на своите балади. „ Б.Т.Р. “ ще се показват и с нова коледна ария.


В благотворителния рождественски концерт в възхвала на Богомладенеца ще се включат няколко хорови шапки.

 

За фолклора ще погрижат солисти от отбор " Филип Кутев “ и фолклорната прима Гуна Иванова дружно с внучките си и то малко след юбилейния си концерт театър - “Пеем за България ”. Ива и Велислава Костадинови ще изпълнят богородична коледна ария. 


Класическата музикална част ще бъде поверена на Братя Владигерови - Александър и Константин, които са внуци на Панчо Владигеров. Основни участници в концертите на фондация " Нашият дом е България " са и струнен оркестър “Quarto Quartet ”.

 

В спектакъла ще вземат участие и Софийски духовнически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов и Смесен хор при храм " Св. София " с диригент Славил Димитров. За следващ път те прегръщат идеята и ще бъдат част от тържествения християнски концерт.


Женски хор “Нуша ” със солист и диригент Нели Андреева ще придвижи публиката в дълбоките води на християнските песнопения.


Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите Мариан Маринов и Янко Лозанов и водещите на концерта Галина Димитрова, както и от създателя на " Нашият дом е България " арх. Пламен Пламенов Мирянов.


Рождественският концерт е и с благотворителна устременост. Тази събраните средства ще бъдат дарени от фондация „ Нашият дом е България “ на първото и само напълно православно учебно заведение „ Свети седмочисленици “ в Ловеч. Училището в този момент е до 4 клас и е под закрилата на ловчанския митрополит Гавриил, като концепцията е да стане до 7 клас. В учебното заведение всеки час стартира с молитва.


Билети за концерта може да закупите тук: https://www.operasofia.bg/buy-tickets/2653

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР