В навечерието на 150 годишнина от обесването на Апостола на

...
В навечерието на 150 годишнина от обесването на Апостола на
Коментари Харесай

Кеворк Дадурян за чистата памет и жеста към историята /СНИМКИ/

В навечерието на 150 годишнина от обесването на Апостола на свободата паметникът му в Морската градина на Бургас и на огромния паметник в двора на Руската гимназия бяха подробно почистени. Инициативата на братята публицисти Кеворк и Степан Дадурян от уеб страницата Uniconbg.com. продължава към този момент втора поредна година към датите от рождението и кончината на Васил Левски.

И този път в благородната задача те приобщиха ученици и преподаватели от учебното заведение, носещо името на Апостола.

„ Тези два паметника са сътворени и с напъните на арменската общност- къде със средства, с труд, или и двете. Информацията е събрана в качеството ни на публицисти, от наши съграждани и починалият проф. Божидар Димитров. Също огромен другар на всички българи с арменски корен. Задачата ни за следващ път беше най-много да свалим птичи екскременти от двата паметника и отчасти корозията. Сериозният проблем е нарушената патина, заради високата мокрота в града и „ ЕГН- то “ на паметниците. Целта ни е да помогнем за разрешаването му, само че това може да се случи единствено с утвърждението на експерти в този отрасъл, за жал ще са нужни и повече средства “, показа пред Дарик журналистът.

Къде и какво е правил Васил Левски в Бургас, каква е фантазията на основателите на патриотичната кампанияи по какъв начин могат знаците на родовата ни памет да бъдат поддържани и съхранени за идващите генерации, чуйте в звуковия файл от Кеворк Дадурян:

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР