В Народното събрание продължават разискванията по първото четене на промените

...
В Народното събрание продължават разискванията по първото четене на промените
Коментари Харесай

Мажоритарни избори за парламент у нас - как и кога

В Народното събрание не престават разискванията по първото четене на измененията в изборните правила. Депутатите разискват всъщност общо шест законопроекта на разнообразни политически сили.

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили оферират въвеждане на мажоритарна система в два тура на парламентарни избори и избори за Велико национално заседание, а „ ИТН “ отхвърлят на този стадий да го поддържат макар резултатите от извършения от тях референдум с главно искане за въвеждане на мажоритарния избор.

Предложенията на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили не срещат поддръжка в пленарната зала. По време на дебатите от „ ИТН “ прецизираха, че застават зад настояването си за въвеждане на мажоритарно гласоподаване, само че неговото въвеждане в този момент дефинираха като несериозно.

От партията категорично прецизираха, че всичко зависи от „ живота “ на този парламент. Председателят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов съобщи:

Ако има предварителни избори, би трябвало да има нов Изборен кодекс и ние би трябвало сме подготвени за това. Ако няма, в този вкарваме, че идващите ще бъдат мажоритарни и работим, до момента в който живее този парламент, с цел да го създадем “.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Тома Биков обаче отвърна:

„ Кога тъкмо очаквате да има постоянни парламентарни избори? Защото аз ще ви напомня, че постоянни парламентарни избори преди последните бяха през 2009 година , а идващите бяха 2021-ва. До 2030- 2040 година дали ще има постоянни парламентарни избори, с цел да въведете вашата мажоритарна система и от този момент ли ще карате на тая струна, с мажоритарните избори Иначе ще се окаже, че сте лъгали “.

Още при започване на дебатите от ГЕРБ подчертаха, че ще поддържат всяко едно решение, заложено в тези законопроекти, препоръчани за първо гласоподаване, само че приканиха отговорността да носят „ ИТН “ и президентът, в случай че се стигне до служебно държавно управление и тогава.

Част от предложенията на трите нови обединения в НС  - Има Такъв Народ, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! “, са свързани с откриване на повече секции зад граница и основаване на избирателен регион за чужбина, въвеждане на машинно гласоподаване с разнообразни нюанси и гласоподаване по пощата, нова професионална и с сведен състав Централна изборна комисия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР