В началото на ноември китайската тенисзвезда Пенг Шуай публикува в

...
В началото на ноември китайската тенисзвезда Пенг Шуай публикува в
Коментари Харесай

Защо изчезват хора в Китай

В началото на ноември китайската тенисзвезда Пенг Шуай разгласява в персоналния си профил скандално обвиняване към някогашния вицепремиер на Китай Жън Гаоли. Тя твърдеше, че той я е насилил полово. Половин час след обявата постът изчезна. А дружно с него изчезна и 36-годишната тенисистка.

Пенг Шуай се появи ненадейно, както и изчезна, тази седмица и даде необичайно изявление, в което твърдеше, че всичко това е единствено едно неразбирателство. Едновременно с това тя разгласи и че приключва професионалната си кариера.

Пенг Шуай не е единствената известна китайка, която изчезва мистериозно след отправени рецензии или обвинявания против комунистическия режим. Тази орис споделят и милиардери, учени, публицисти, блогъри, художници. Изчезват за месеци наред, а откакто се появят още веднъж, обществено се заклеват във честност на режима и се отдръпват от публичния живот.

Какво се случва с тях през тези месеци, в които ги няма, къде ги откарват, какво им предизвикват?

Китайският художник Ай Вайвай разказа своето похищение в поредност творби, откакто съумя да избяга от родината си. Той изчезва за цели 81 дни през април 2011 година. Вкарват го в скришен затвор в Пекин, който е изцяло откъснат от външния свят. През цялото време той е затворен самичък в стая, в която има матрак, тоалетна и душ. Пазачите му в никакъв случай не смъкват взор от него.

„ Китайската страна е институционализирала изгубването на хора “, споделя Майкъл Кастър, създател на книгата „ Народната република на изчезналите “ и съосновател на неправителствената организация Safeguard Defenders.

Хиляди китайци са държани принудително в по този начин наречените „ места за наблюдаване на поданици “, разкрива той. В превод на естествен език това значи похищение, разяснява още Кастър.

Така наречените „ Места за наблюдаване на жителите “ е мярка, вкарана в закона през 2013 година, която разрешава на полицията да задържа хора до 6 месеца без обвиняване.

През 2020 година на сходни места са държани 5810 души. Това обаче са единствено случаите, при които се е стигнало до развой и по тази причина са излезли нескрито. Реалният брой на отвлечените хора е сред 10 000 и 15 000, счита Кастър. Нерядко на такива места се употребяват и мъчения за изтръгване на самопризнания.

От сходно своеволеие не е предпазен никой, даже и най-богатите хора в страната.

Като милиардера Джак Ма. Основателят на онлайн-магазина „ Алибаба “ бе разгласен за най-богатият човек в Китай през 2014 година. През 2020 година той подлага на критика китайските банки и ги назова „ заложни къщи “ и „ клубове на старите богати мъже “, като настоя да се дерегулира финансовата система. Изказванията му провокираха неодобрението на партията.

И Джак Ма изчезна. Три месеца никой не знаеше къде се намира най-богатият човек в Китай. След появяването му той към този момент не бе най-богатият в страната, а рецензиите му към банковия бранш бяха прекъснати.

Други известни китайци изчезват, без да се появят още веднъж. Като журналистката София Хуанг Съдзин.

34-годишната журналистка разследваше обвинявания в полов тормоз като част от придвижването Me too. Работата й не се харесва на ръководещите. На 19 септември предходната година тя получава изходна виза за следване в Съсекс. Заминават дружно с деятеля Уанг Дзянбин. Трябва да се качат на самолета за Лондон от Хонконг. Така и не стигат до Хонконг обаче - и двамата изчезват още по пътя.

„ Доколкото знам, тя не се е свързвала с юристи, очевидно няма достъп “, споделя близката й другарка, румънската журналистка Симина Мистреану.

Китай за трета поредна година е страната с най-вече задържани публицисти в света. 50 от общо 293 задържани през 2021 година кореспонденти в севта, са арестувани в Китай.

София не е арестувана за първи път. През 2019 година написа подкрепящи публикации за митингите в Хонконг и изчезва за три месеца.

„ Излезе от този арест много травматизирана. Не искаше да приказва за това, само че даде обещание да го направи, щом стъпи в Англия “, споделя Мистреану.

Семейството на София е било осведомено чак месец след изгубването й, че тя е арестувана поради „ подклаждане на митинги против държавната власт “. За сходно нарушение в Китай дават десетки години затвор.

Не всички фамилии обаче са осведомени за арестуваните си близки. През 2015 година за една година изчезва правозащитникът Танг Жишън.

„ Казаха ми, че ми сменят името – било за мое положително. В регистрите за задържане съм с друго име. Това означаваше, че нито юристите ми, нито околните им, нито приятелите ми можеха да ме открият “, споделя той.

Още по-трудно е да се открият арестувани уйгури. 1,5 милиона души от тях са арестувани в лагери. Най-известната изчезнала уйгурка е ученият Рафил Даут.

Етноложката изчезва през 2017 година и от нея няма диря и до през днешния ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР