В началото на летния сезон става ясно, че туристическият сектор

...
В началото на летния сезон става ясно, че туристическият сектор
Коментари Харесай

Туризмът си внася 25 000 азиатски работници

В началото на летния сезон излиза наяве, че туристическият бранш у нас внася към 25 000 служащи, които би трябвало да запълнят все по-голямата липса на българкски фрагменти. Това разяснява служебният министър на туризма Илин Димитров при откриването на новия туристически сезон в курорт „ Св. Св. Константин и Елена “.

От Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) разясниха за Money.bg, че това лято българските работодатели ще наемат чиновници от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от страните от Средна Азия, част от неналичието на фрагменти в българските хотели ще бъде запълнена от чиновници от Украйна, Беларус и Молдова.

Хотелиерите от Черноморието към момента не са получили парите, обещани за украинските бежанци. Те чакат страната да им разплати разноските, направени за тях, както бе дадено.

Заплатите в туристическия бранш този сезон

Средната заплата в бранша е към 2000 лв., разясняват от БАТА. Въпреки това дефицитът на български служащи е огромен проблем, за който единственото решение е наемането на чужденци.

Повечето от предлаганите заплати стартират от 1500 лв. и стигат до 2500-3000 лв..

Позиции и приблизително брутно възнаграждение:

Камериерка – 1000 лв.
Сервитьор – 1500 лв.
Готвач – 2000 лв.
Аниматор – 2500 лв.
Администратор – 3000 лв.
Летен сезон 2023 година:

Цени на почивките – повишаване с сред 5 и 10 %
Заплати на личния състав – нарастване с към 10 %
Средна заплата – 2000 лв.
Проблемът с неналичието на български служащи е разполагаем както в огромните комплекси, по този начин и в дребните фамилни хотели. Собствениците на една от по-големите къщи за посетители в Синеморец, която е с близо 30 годишна история, споделят за Money.bg, че от пандемията насам са принудени да работят сами през лятото.

„ Когато успеем да наемем личен състав, те са хора над 60-65 години.

Младите хора от България към този момент просто към този момент не желаят да работят в областта на туризма “,

споделя собственичката Галя Димитрова.

На фона на неналичието на задоволителен брой български чиновници, това лято цели 21 български плажа ще носят най-утвърдения екоетикет в туристическия бранш – „ Син байрак “. Това става, откакто интернационално жури ги отличи с влиятелната премия. От Българската асоциация на туроператорите (БАТА) обявиха за Money.bg, че оценката ще докара до повече туристи този сезон и надлежно повече пари за българския туризъм.

Българските плажове с оценката „ Син байрак “:

Албена
Бяла лагуна
Кранево-Север
Златни пясъци
Слънчев ден
Хижа Черноморец-Юг
Аркутино
Марина Диневи
Обзор – Централен
Св. Влас – Изток
Св. Влас – Нов плаж
Трите плажа на Слънчев бряг
Несебър – Юг
Поморие – Изток
Созопол – Централен
Созопол – Харманите
Къмпинг „ Черноморец “
Дюни
Дюни – Юг
Аркутино
Според прогнозата на туроператорите идният

летен сезон ще бъде добър и гостите по Черноморието ще бъде с сред 5 и7% повече по отношение на рекордната (преди пандемията) 2019 година.

Като цяло упованията са за растеж на туристите в Южна Европа след рестриктивните мерки поради пандемията през последните години. Прогнозите за България са растеж на туристите от Полша, Чехия и Израел, както и от обичайния пазар Румъния.

Туристическите компании оферират свободни работни места за всички позиции – общ служащ в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, помощник-готвачи, сервитьори, админи и бармани, сподели инспекция на Money.bg.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР