В мотивите на ветото се обръща внимание, че държавният глава

...
В мотивите на ветото се обръща внимание, че държавният глава
Коментари Харесай

Ще сработи ли принципът „замърсителят плаща“?

В претекстовете на ветото се обръща внимание, че президентът поддържа включването на екологичен съставен елемент при определянето на таксите. Но съгласно него няма да се подтиква извеждането на по-стари коли от приложимост и понижаване замърсяването на въздуха поради транспортните средства.

Това стана ясно по време на съвещанието на Комисията по бюджет и финанси през днешния ден, където през днешния ден се прегледа ветото на президента Румен Радев.

Държавният глава скочи против налога за остарели коли и изрази противоречие с гласувания в Народното събрание текст. Според причините правилото „ замърсителят заплаща “ няма по какъв начин да се приложи.

Радев върна за ново разискване част от наредбите от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Изводът от това е, че притежателите на такива коли нямат опция да си закупят по-нови коли. В същото време целеният екологичен резултат няма да бъде реализиран. А в противен случай. Ще се стигне единствено до отрицателни последствия.

В претекстовете се показва още, че може да се откри друго законодателно средство.

„ Социалната правдивост не е за сметка на екологичната нужда “, показаха специалистите по време на комисията.

Според специалистите размерът на налога е една оскъдна част от разноските на автомобила и от цената на автомобила. Като подобаващ образец тук са електрическите коли.

„ Не се вижда огромен взрив на продажба на електрически коли заради простата причина, че тяхната цена е прекомерно висока за българските жители “, показаха още по време на комисията.

„ Ще подкрепим ветото на президента, това е решение на парламентарната ни група “, сподели зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на съвещанието.

Същата поръчка даде депутатът от ПГ на "БСП за България " Георги Търновалийски.

„ С налога върху старите коли няма да бъде реализиран екологичният резултат, който се чака “, стимулира се той от името на левицата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР