В момента живеем на нашата уютна планета заедно с най-голямото

...
В момента живеем на нашата уютна планета заедно с най-голямото
Коментари Харесай

Кое е най-голямото животно, живяло някога на Земята

В момента живеем на нашата уютна планета дружно с най-голямото животно, което в миналото е живяло: синия кит – грамаден морски бозайник, който може да доближи 33,5 метра и да тежи повече от 150 000 кг. Въпреки това, когато става въпрос за животни, живеещи на сушата, спрямо днешните колоси са бродили доста по-големи зверове.

Най-голямото сухоземно животно, което в миналото се е разхождало по планетата, е Patagotitan mayorum, който е стигал 37 метра дължина. Те са тежали почти 70 тона – еквивалентът на 10 африкански слона, най-големите сухоземни типове, които живеят през днешния ден. Въпреки че е по-дълъг от синия кит, динозавърът е доста по-лек.

Това животно е било зауропод – подгрупа динозаври, известни с извънредно дългите си шии и също толкоз дълги опашки. Други известни представители на тази група са диплодок, бронтозавър и патозавър.

 Marc R. Stanley with Patagotitan bones

Посланикът на Съединени американски щати в Аржентина Марк Стенли до крайници на чудовището

Както подсказва името, Patagotitan mayorum е живял в региона на Патагония в днешна Южна Аржентина. Неслучайно в тези земи се е срещал и аржентинозавърът, който преди откриването на Patagotitan mayorum е бил считан за най-големия динозавър.

Някои настояват, че аржентинозавърът е по-голям от патаготитана и затова би трябвало да резервира короната си на най-голямото сухоземно животно. Истината обаче е, че оценките на размерите по своята същина са си единствено оценки; в никакъв случай не са откривани цялостни екземпляри и размерът им се основава на непълни остатъци, което оставя известна опция за неточност.

Шест вкаменелости от големия тип са открити в Патагония и са употребявани за първото изложение на типа през 2017 година Седиментите към останките демонстрират, че динозаврите са живели преди към 100 милиона години през интервала креда.

Въз основа на формата и растежа им е рационално да се допусна, че Patagotitan mayorum е бил тревопасен и е употребявал снажния си врат, с цел да доближава високи дървета. Неговото тромаво тегло също подсказва, че не е бил свирепо страшилище, а мирен колос.

„ Не мисля, че са били страшни. Вероятно са били солидни огромни бавноподвижни животни “, споделя през 2017 година при откриването на типа Диего Пол, палеонтолог от Палеонтологичния музей „ Егидио Ферульо “ в Аржентина. „ Ставане. Ходене. Тичане. Това е в действителност предизвикателство за огромните животни “, добавя той.

 FMNH Patagotitan

Все отново този размер си има своите преимущества. Трудно е да си представим, че някой див звяр би могъл да се оправи с изцяло пораснал завропод. Всъщност отбраната от хищници евентуално е един от главните селективни фактори, които са разрешили на Patagotitan mayorum да доближи този размер.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР