В момента инфлацията е около 5%, но до юни месец

...
В момента инфлацията е около 5%, но до юни месец
Коментари Харесай

Зам.-министър на финансите: В момента инфлацията е около 5%, но до юни месец може да бъде 2%

В момента инфлацията е към 5%, само че до юни месец тя може да бъде 2%. Това сподели заместник-министърът на финансите Георги Клисурски в студиото на „ Твоят ден “ по Nova News.

По негови думи разноските в страната са на 98% изпълнени и няма по какъв начин да се твърди, че има орязани такива. „ Показахме, че с увеличение на пенсиите страната може освен да не банкрутира, а да приключи с порядъчен недостиг от 2%, който е един от най-ниските в Европейски Съюз. Капиталовите разноски не са орязани, с цел да бъде толкоз невисок дефицитът. Напротив, ние желаеме да усилваме финансовите разноски. Нямаме точните цифри за реализирането им. При 98% на всички разноски няма по какъв начин финансовите да не са изпълнени “, изясни той.

Финансовата политика за недостиг от 3% е поредна, а това е и критерии за еврозоната, съобщи Клисурски. Той уточни, че към 15 януари ще стане ясно какви са финансовите разноски. По негови думи през 2023 година Национална агенция за приходите са съумели да съберат 6,5 млн. лева повече.
„ Агенция „ Митници “ и Национална агенция за приходите не престават да работят извънредно добре. Повишената събираемост се дължи и на съответни ограничения, гласувани в Народното събрание, като нараснал фискален надзор на рискови артикули, връчването на електронните фишове и други “, изясни зам.-министърът.

„ Предприели сме ограниченията за намаление на инфлацията, с цел да сме покрай критерия за приемане в еврозоната, един от които е подкрепяне на бизнеса с намаление цените на тока “, уточни той. По негови думи има фактори, върху които няма по какъв начин да се въздейства, като да вземем за пример паричната политика, работата на регулаторите и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР