В Министерството на енергетиката измама няма. Това каза бившият служебен

...
В Министерството на енергетиката измама няма. Това каза бившият служебен
Коментари Харесай

Росен Христов: България все още има водеща роля в енергийния сектор не само на Балканите, но и в Европа

В Министерството на енергетиката машинация няма. Това сподели някогашният длъжностен енергиен министър Росен Христов във връзка следствието на бТВ за социална поръчка за доставка на гориво за отопление на пандизите за над 10 млн. лв..

Месец преди служебният кабинет да сдаде властта серия от инцидентно съвпаднали във времето дейности на енергийното министерство водят до над 2 милиона бонус за компания, обвързвана с „ неслучайни хора ".

„ Министерство на енергетиката играе доста периферна роля в процеса да дава на Европейска комисия данни за потребителските цени за горивата. Такива данни за газьола бяха употребени от „ Лукойл ", което не е вярно. Моето внимание към проблема беше привлечено от сигнал от компания, която повдигна въпроса за какво качваме цени от „ Лукойл " в системата ".

Той добави, че са направили инспекция.

„ Направихме инспекция по какъв начин другите страни получават цените, никой не употребява „ Лукойл " за референтна база, по тази причина зам.-министърът, чийто сектор е този - Ива Петрова, направи цялостен разбор и предложи да се качват цените от борсата, защото тя обгръща по-голяма част от пазара ", изясни Росен Христов.

Той разгласи, че ще сезира Европейската прокуратура за манипулативно поднесените в материала данни, който по думите му пази избрани структури и проведената офанзива към Министерство на енергетиката. Срещу Мария Цънцарова той съобщи, че ще заведе дело за уронване на имиджа му. „ Интересна е и ролята на бТВ в целия този развой. Това ще бъде най-интересното за публиката ", разяснява Росен Христов.

България към момента има водеща роля в енергийния бранш освен на Балканите, само че и в Европа. „ За страдание, това е на път внезапно да се промени. Системата е остаряла, има потребност от развиване ", счита Христов.

Министерство на енергетиката сега се ръководи от Асен Василев, а министър Румен Радев е с вързани ръце, разяснява някогашният длъжностен министър.

„ Виждам едно внезапно връщане обратно към съветската взаимозависимост. Атакува се контракта с „ Боташ " - единствена изгода от това имат тези, които доставяха тръбен газ и тези, които строят нови терминали ", съобщи Росен Христов.

Договорът с „ Боташ " е стратегически и стопански преференциален. Договорът е 13-годишен, защото най-големите производители на полутечен газ, които могат да дадат най-хубави условия, могат да дадат дълготраен ангажимент след 2026 година „ Съответно 10-годишният търг беше разгласен от 2026 до 2036 година От 2023 до 2026 година пък „ Булгаргаз " доставя посредством по-комплексна скица, с повече снабдители, за които също са нужни
слотове. В енергетиката всичко е дълготрайно, всичко краткосрочно е по-скъпо, по-несигурно ", изясни Христов.

Неустойките в контракта са общоприети, добави той.

Росен Христов съобщи, че концепцията да продадем оборудването на АЕЦ „ Белене " не е неприятна, само че тя би трябвало да бъде оценена.

„ Не виждам за какво са тези бързи и внезапни придвижвания ", сподели някогашният енергиен министър.

Той добави, че още през януари Украйна е имала интерес към оборудването.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР