В Министерския съвет дадоха брифинг с повече информация по казуса

...
В Министерския съвет дадоха брифинг с повече информация по казуса
Коментари Харесай

Управляващите: Няма да плащаме на строителите под натиск

В Министерския съвет дадоха брифинг с повече информация по проблема с едностранното преустановяване на всички нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Зам.-министърът на финансите Андрей Цеков още веднъж преповтори тезата, че в региона на пътната инфраструктура повече от 10 години страната е пленник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система.

„ В изискванията на лимитирана конкуренция се разходва публичен запас, преизпълнен прогнозните стойности на поръчките. Най-пресният образец е възлагането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“, посочи Цеков.

Две междуведомствени работни групи са били назначени по проблема. Първата е била назначена от служебния министър председател Стефан Янев. Андрей Цеков изброи оповестени публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка, чийто период непрестанно се удължава. Същевременно процедурите биват прекратявани.

„В резултат на всички тези дейности действителната обстановка е такава – страната е лишена от пътно поддържане за идващите шест-седем месеца“, означи Цеков.

Настимир Ананиев не скри раздразнението си от коментар на журналистка, която съобщи, че на процедура държавното управление на Кирил Петков продължава по този начин наречените „ порочни ” практики: „Проблемът, който е сега, е обвързван с това, което желаят от Камара „Пътища“ – да се продължат публичните поръчки с компаниите, които работят сега. Ние желаеме нови публични поръчки и да бъдат определени нови изпълнители“, съобщи Ананиев.

„ Притиснати сме да търсим решение и както споделих – на изрядните реализатори ще платим. Вече платихме 50% под напън, само че повече няма да го вършим. Няма да дадем празен чек на пътните компании ”, добави той.

На въпрос кой взема решение коя компания е изрядна и коя не, той отговори: „Това са две институции – ДНСК и Държавната финансова инспекция“.

Журналистите упрекнаха зам.-министъра от Министерство на регионалното развитие Ивайло Стайков, че не е осведомен с компрометираните публичните поръчки: „Вие защо работите, защо си получавате заплатата?!“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР