В Маришкия басейн няма да бъде изграждана за заместване на

...
В Маришкия басейн няма да бъде изграждана за заместване на
Коментари Харесай

България редактира Плана си за възстановяване

В Маришкия басейн няма да бъде изграждана за заменяне на въглищните мощности са част от Плана ни за възобновяване и резистентност.

Мораториумът върху нарастването на цената на електрическата енергия, водата и парното ще падне, когато спрат течовете в системата. България е подготвена да влезе в еврозоната до 1 януари 2024 година, увери държавното управление в отговор на депутатски питания.

Заводът за горене на Ер Де Еф гориво от София да отиде в Маришкия басейн. Това е една от концепциите, върху които работи държавното управление за понижаване на въглеродните излъчвания.

Намаляването на излъчванията е едно от изискванията в границите на Плана за възобновяване и резистентност, по който страната ни може да получи над 12 милиарда лева

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обясниха, че страната ни няма ангажимент за затваряне на избрани мощности, а за изцяло понижаване на излъчванията. Как ще реализираме задачата, зависи от нас.

Всичко това ще мине през корекции в Плана ни за възобновяване, по който към момента преговаряме с Европейската комисия.

На въпрос от ГЕРБ-СДС дали ще бъдат закривани мощности за понижаване на въглеродните излъчвания, от кабинетът дадоха отговор, че зависимостта от въглищата ще бъде преодоляна не с парогазова централа в Маришкия басейн, а цех за Ер Де Еф гориво.

" Вместо заводът за отпадък да е в центъра на София, утилизацията на боклуци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Да покачваме зависимостта си от газ, значи някой различен да пуска и стопира тока в страната. Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен, по тази причина считаме построяването на парогазова централа за изцяло нецелесъобразно ", съобщи министърът на финансите Асен Василев.

В комбинацията от генериращи мощности, които ще понижат зависимостта ни от въглища, се обмисля особено произвеждане на акумулатори с обща мощ до 12 000 мегаватчаса.

" Като тези акумулатори са ситуирани из страната относително покрай консуматорите на електрическа енергия ", добави Асен Василев.

И третият съставен елемент - развиване на геотермалната сила по образеца на Турция.

" Какво по-добре, в случай че си използваме нашите минерални води, където нямаме никакъв импорт от никой, да създадем българска електрическа енергия. Турция в последните 10 години е съумяла да вдигне 1,8 гигавата. Това е съвсем един атомен реактор ", добави министър председателят Кирил Петков.

Всичко това би трябвало да бъде съпроводенo с гладко прекачване на работни места в Маришкия басейн. Цялостен разбор в енергетиката ще покаже потребността от нова нуклеарна мощ.

" Този вид диалози по какъв начин се вършат? Не се вършат одобрявам Белене, не одобрявам Белене. Такова нещо не може да се споделя. Трябва да се направи целият разбор, да се види кои са най-евтините цени ", разясни Кирил Петков.

За високата цена на електрическата енергия за небитовите консуматори - към момента се доуточнява Програмата за поддръжка на бизнеса на стойност 1,5 милиарда лева, изясни още министър председателят.

" Едно от нещата, които надграждаме, е, че тези помощи за бизнеса ще имат и ще стартират от една цена нагоре. Доколкото знам, това е 185 лева на мегаватчас ", разяснява Кирил Петков.

Мораториумът върху цените ще падне, когато бъдат запушени течовете в системата и е изработен верният микс.

" Искаме да сме сигурни, че верният микс, верните контракти са структурирани, тъй че да минимизираме цената на тока за бизнеса и крайния консуматор, без да нарушаваме закона ", означи Кирил Петков.

Внос на газ от Азербайджан в допълнение ще намали цената на синьото гориво у нас, съгласно премиера, който отхвърли да се меси в работата на енергийния регулатор.

" Аз по ни какъв метод нито съм вдигал телефона на никой, нито съм приказвал, аз персонално не съм приказвал с КЕВР до този миг ", акцентира Кирил Петков.

Той даде обещание ограничения против инфлацията, а Асен Василев посочи, че ще бъдем подготвени за еврозоната до 2024 година и ще има разяснителна акция за хората.

" Какво се случва с договорите, какво се случва с влоговете, какво се случва с ипотеките, какво се случва със спестяванията на жителите ", съобщи Асен Василев.

" Имаме две огромни провокации пред датата 01.01.2024 година - инфлационният критерии и вторият е правораздавателната система и битката с корупцията ", сподели още Георги Ганев от " Демократична България ".

Мобилните оператори няма да могат подвигат цената на услугата със задна дата, изясни и вицепремиерът Корнелия Нинова, само че се чака решение на съда, което да удостовери или отхвърли мярката.

" И се обръщам към българските жители: В момента не могат да ви вдигнат цената и с 1 ст., заповедта е в действие ", посочи Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността.

На отговор на въпрос вицепремиерът по климатичната политика отговори още, че не са издавани нови позволения за импорт на боклуци у нас.

" България в действителност не би трябвало да бъде сметище за боклуци на други страни и като цяло не би трябвало да бъде сметище за боклуци ", сподели още Борислав Сандов, вицепремиер по климатичната политика.

Контролът по границите е засилен, изясни още Сандов, за импорт на боклуци.

В блиц контрола през днешния ден стана ясно още, че в края на предходната година са изхарчени близо 9 милиарда лева в допълнение за обществени заплащания и поддръжка на бизнеса и хората, изясни още Асен Василев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР