В курортните комплекси край Варна и в ромските махали в

...
В курортните комплекси край Варна и в ромските махали в
Коментари Харесай

Бездомните кучета във Варна най-много в курортите и ромските махали

В курортните комплекси край Варна и в ромските махали в морския град има най-вече бездомни кучета. Това излиза наяве от общинската стратегия за преодоляване на популацията им, в която като проблематични региони са посочени гетата, комплексите „ Златни пясъци ”, „ Св. св. Константин и Елена ” и „ Чайка ”, местностите Акчелар, Телевизионна кула, Сотира, Ваялар, Добрева чешма, Перчемлията, Траката, Ален мак, Манастирски хълм, Бялата чешма и Дъбравата и вилните зони.

Като съществени аргументи за казуса се показват незадоволителният надзор върху стопаните на домашни кучета, които ги изоставят, и нерегламентираното отглеждане и пласиране.

Програмата, която е до 2025 година, планува всеобща кастрация на бездомните кучета. След операцията те още веднъж ще бъдат връщани по местата, от които са прибрани. Граждани или организации могат да заявяват, че ще поемат грижите за животните. В подобен случай те се задължават на всеки три месеца да ги реваксинират против бяс, годишно да им заверяват паспортите и да предотвратяват нападателно държание.

Всички сигнали за нападателни кучета ще се ревизират от общински служите и ветеринарни лекари. За животните, които са потвърдено злонравни или неизлечимо заболели, се планува евтаназия.

Собствениците на домашни кучета ще бъдат подтиквани да ги кастрират, а с осведомителни акции ще се предизвиква осиновяването на животни от приюта в село Каменар.

Програмата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета е оповестена на, а на нейното публично разискване е планувано за 12 декември от 10:00 ч. в зала „ Пленарна ”.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР