В Кремъл обявиха знакова чуждестранна визита на президента - след

...
В Кремъл обявиха знакова чуждестранна визита на президента - след
Коментари Харесай

САЩ използват “ирански дронове” срещу Русия

В Кремъл оповестиха знакова задгранична аудиенция на президента - след няколко дни Владимир Путин ще се срещне в Техеран с водачите на Иран и Турция. Почти по едно и също време консултант на Байдън сподели, че Иран сякаш е подготвен да трансферира няколкостотин дрона на Русия. Така ли е в действителност, за какво връзките с Иран в този момент са от изключително значение за Русия и кой се пробва да ги унищожи?

На 19 юли Владимир Путин ще посети Техеран, където с изключение на всичко друго ще се срещне с президентите на Иран и Турция Ебрахим Раиси и Реджеп Тайип Ердоган. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви проектите на съветския водач във вторник.

Само няколко часа преди оповестяването на визитата на Путин в Техеран американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан сподели: Иран се готви да трансферира на Русия „ няколкостотин “ безпилотни летателни апарата, в това число такива с нанасяне на удари. Иран има намерение да образова съветски експерти за потребление на устройствата още през юли, сподели Съливан. В изказването на представителя на Белия дом не се прецизира какви устройства Иран е подготвен да достави на Русия. Ислямската република създава цяла гама БПЛА, по-специално разследващи дронове “Карар” и “Мохаджер-6”, разследващи дронове “Мохаджер-4б” и “Абабил-3”, а също дронове-камикадзе “Араш”.

Ръководството на Европейския съюз към този момент изрази безпокойствие. Това би било " рисково развиване на събитията ", сподели генералният секретар на външната работа на Европейски Съюз Стефано Санино.

Официален Техеран не удостовери, само че и не опроверга непосредствено известието на Съливан. Прессекретарят на външното министерство на Ислямската република Насър Канани сподели: „ Сътрудничеството сред Техеран и Москва в региона на технологиите стартира още преди събитията в Украйна “ и „ на последния стадий от нашето съдействие с Русия в региона на високите технологии нямаше нови промени. " Както и да е, Вашингтон в действителност упрекна двама от геополитическите си съперници - Русия и Иран - в създаване на военни контакти.

„ Съобщението за прехвърлянето на БПЛА беше направено от втория човек във външната политика на администрацията на Съединени американски щати и сигурно е обвързвано с идната близкоизточна обиколка на американския президент “, разяснява политологът-американист Малек Дудаков.

Наистина на 13-16 юли ще се състои първото посещаване на Джо Байдън в проблематичния за американската външна политика район. Байдън е декларирал, че пътуването му до Израел и Саудитска Арабия (на срещата на високо ниво на Съвета за съдействие на арабските страни от Персийския залив) играе значима роля за решаването на две задания на Вашингтон: „ да се опълчи на съветската експанзия “ и " да завоюва съперничеството с Китай ". Държавният секретар Антъни Блинкен, който ще съпровожда Байдън по време на пътуването, сподели във вторник, че ще разиска с арабските водачи „ противодействието на споделените закани, в това число тези от Иран “.

„ Логиката тук е следната: саудитците не харесват Техеран, а той доставя на Русия дронове за интервенцията в Украйна, което значи, че Москва също е зложелател. Вашингтон чака, че Рияд ще заеме съответната позиция във връзка с специфичната интервенция в Украйна”, показва американистът Дмитрий Дробницки. В момента Саудитска Арабия заема неутрална позиция във връзка с протичащото се в Украйна. И забележителна част от предлагането на нефт на международния пазар, а от там и цената на черното злато, също зависи от позицията на Рияд. Продажбата на които значително образува съветския бюджет.

Официално оповестената цел на срещата в Техеран на водачите на Иран, Русия и Турция не се отнася до военно-технически контакти. Очаква се да бъдат разисквани гаранциите за мирния развой в Сирия. „ Ще има среща на ръководителите на държавите-гаранти на процеса от Астана, както знаете, процеса за поощряване на сирийското омиротворяване “, изясни Песков. Но е доста евентуално диалозите на президента на Русия с неговите ирански и турски сътрудници да се отнасят освен до умиротворяването на Сирия.

Заобикаляне на глобите и достъп до Индийския океан

В понеделник Путин и Ердоган разискаха в телефонен диалог решението на зърнения въпрос - основаването на безвредни коридори за експорт на зърно в Черно море. Припомняме също, че срещата в Техеран ще се организира по-малко от две седмици след Шестата каспийска среща на високо ниво в Ашхабад, на която участваха както съветският водач, по този начин и президентът на Иран Раиси.

„ Някои знакови моменти, показващи внезапно доближаване сред Москва и Техеран, настъпиха на каспийската среща. Например, като иранист, бях изумена от обстоятелството, че Раиси прегърна Путин. Не помня сходен случай с присъединяване на иранското управление, това като цяло не е доста признато в страната”, разяснява Карине Кеворкян, политолог-иранист

Тогава, апропо, Путин разгласи желанието на Русия да разшири пристанищната инфраструктура в Каспийския район. „ На първо място, става дума за построяването на интернационалния транспортен кулоар Север-Юг “, изясни съветският президент. Това е в действителност огромен транспортен план, транспортна артерия с дължина 7200 км от Санкт Петербург до пристанищата на Иран и Индия “, напомни Путин. Транспортният кулоар Север-Юг е освен значим за Русия в подтекста на спирането на контактите със Запада, само че и просто логистично преференциален - той е два пъти по-кратък от общоприетия маршрут до Индия, заобикалящ Европа през Суецкия канал.

Вероятно страните ще продължат да разискват коридора Север-Юг,смята Владимир Сажин, старши теоретичен помощник в Института по източни проучвания на Руската академия на науките. Той уточни, че това е доста перспективен маршрут, само че с цел да стане стопански преференциален, е належащо да се решат механически и административни проблеми и да се сътвори обща система за ръководство. „ Каспийско море се трансформира във значима артерия, само че всичко зависи от логистичната инфраструктура - тя към момента не може да обезпечи обилни размери превоз. Освен това Русия няма задоволително кораби, които могат да минат по този маршрут. Корабите, които се намират в Астрахан, изискват големи вложения в тяхната рационализация “, посочи Сажин.

„ Виждаме, че обществени детонации могат евентуално да зародят в Бангладеш, Непал и прилежащите страни, а освен както в този момент в Шри Ланка “, сподели Кеворкян. „ Следователно маршрутът Север-Юг през иранските пристанища наподобява изключително забавен, изключително като се има поради добре построената система за логистични връзки в цялостен Иран и добре функциониращите морски терминали, както в Персийския залив, по този начин и в Каспийско море. “

На собствен ред Сажин допусна, че диалогът сред Путин и Раиси ще включва, наред с други неща, взаимно превъзмогване на непознатите наказания. Трябва да се означи, че визитата на Путин в Техеран беше предшествано от посещаване в Иран на вицепремиера Александър Новак през май. След това се споразумяхме с Ислямската република да преминем към допустимо най-високото равнище на взаимни разплащания в национални валути и взехме решение да комбинираме платежните системи “Мир” и “Шетаб”

Иран е натрупал богат удобен опит да живее под наказания и да заобикаля рестриктивните мерки, сподели Сажин. „ Тук обаче има един миг: глобите против Иран бяха наложени поради нуклеарната му стратегия, само че в този момент се разисква въпросът за обновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние. Много членове на СВПД са доста оптимистични по този въпрос - Европейски Съюз чака с неспокойствие опцията да пробие в иранската стопанска система. Самият Техеран също се нуждае от вложения и технологии от Запада. Но тогава глобите, наложени от Тръмп, автоматизирано се отстраняват от Иран и доближаването сред Москва и Техеран, на което сме очевидци в този момент, може да се забави. Мисля, че този въпрос ще бъде разискван и от Путин и Раиси “, добави ориенталистът.

Сега обаче, под глобите, Иран и Русия имат взаимни допирни точки, с цел да усилят размера на тези артикули, които страните могат да обменят. Обсъжда се и въпросът за отвод от потреблението на $ и еврото в двустранните връзки, напомни политологът.

Оренталистите считат, че срещата в Техеран ще се концентрира върху решаването на продоволствения проблем. Иран изпитва проблеми поради систематичната суша, която е породена от каскадната Водноелектрическа централа на Ердоган на Ефрат, напомни Кеворкян. „ Това е макрорегионален проблем – сушата води до апетит, цените на храните в Иран се покачиха с 300%. И доколкото разбирам, Москва ще помогне на Техеран да реши този проблем, като доставя храни на рационални цени “, сподели политологът.

Дронове в подмяна на храна?

Според Кеворкянименно желанието на Русия да откри съдействие с Иран във връзка с доставките на храни е предиздвикало Съливан да каже, че Техеран ще даде на Москва дронове. Експертът показва:„ Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати допусна, че Иран ще заплати за продуктите на бартер - със своите дронове. Москва не крие обстоятелството, че има потребност от дронове, а иранските БПЛА са с високо качество и много съвременни.

Сажин обаче е песимистичен по отношение на вероятностите за доставка на бойни дронове. „ Техеран заема чисто неутрална позиция във връзка с специфичната интервенция и се опълчва на военните дейности в Украйна. Ето за какво е подозрително Иран да си сътрудничи с Русия във връзка с предаването на някои типове оръжия “, счита ориенталистът.

Ако доставките на БПЛА станат действителност, тогава попълването на нашата безпилотна авиация с ирански модели ще бъде от изгода, считат военните специалисти. „ Иранските дронове са положителни на първо място, тъй като съществуват. Сега на пазара няма доста оферти за ударни дронове. И в случай че Иран в действителност е в положение да достави, тогава би било доста добре”, споделя Иля Крамник, боен специалист, откривател в Института за международна стопанска система и интернационалните връзки на Руската академия на науките. Вярно, отбелязва специалистът, минусът на тази техника е, че Иран е страна с не най-самостоятелната промишленост, в това число във връзка с радиоелектрониката.

Малко по-различно мнение споделя специалистът в региона на безпилотните системи Денис Федутинов. „ През последните няколко десетилетия Иран взе участие интензивно в осъществяването на локални стратегии в региона на основаването на системи за БПЛА. Човек не може да не забележи напредъка на иранските разработчици, които постоянно прибавят нови модели и нови модификации на към този момент основани модели към своите продуктови линии “, означи анализаторът.

„ Вносът не би трябвало да се подценява, в случай че той оказва помощ да се реши казусът с количественото увеличение на системите за БПЛА във войските допустимо най-бързо. В този случай задачата оправдава средствата “, добави Федутинов. Иранските БПЛА при всички случаи ще бъдат потребни за Русия, показва още Крамник. „ Иран има към този момент наложено произвеждане и тези дронове към този момент са употребявани в бойни условия. Дори като се има поради, че имаме лично произвеждане, имаме потребност от повече дронове. Факт е, че това е консуматив и колкото повече имаме, толкоз по-добре “, заключва военният специалист.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР