В края на бизнес пътуване през 2008 г. от Кения

...
В края на бизнес пътуване през 2008 г. от Кения
Коментари Харесай

5 начина да блокирате стреса преди той да ви изненада

В края на бизнес пътешестване през 2008 година от Кения през Индия до Румъния, Елън Бърнард осъзнава, че има потребност да направи смяна. В противоположен случай стресът ще вземе най-хубавото от нея. По това време тя е съсобственик и изпълнителен продуцент в основаната в Атланта продуцентска компания Tomorrow Pictures. Участва в ръководството на компанията в продължение на 12 години. През целия този интервал по този начин и не разполага с задоволително време за постоянно спортуване или обществени задължения.

„ Не бях просто изтощена. Преживявах физическо възприятие на безпокойствие. Бях в действителност надълбоко уплашена “, споделя тя. „ Тогава имах миг на просветление, в който си помислих, че в случай че се отърва от част от целия този стрес, в действителност мога да бъда по-продуктивна “, споделя Елън. И споделя, че по-късно се е записала на курс по плетене . От оня миг до през днешния ден тя се среща с група по плетене всеки понеделник. Признава, че това е било тип житейски крайъгълен камък в персоналния й път.

Самото плетене като активност, несъмнено, не е решаващо за укротяването на високото равнище на стрес на тази модерна героиня. По-скоро ѝ е оказал помощ самият акт на неофициално общуване с хора в обществена среда. Днес Елън се среща всяка седмица с изключение на с дамите в курса ѝ и с дами бизнесмени. Разхожда се със съседите си три пъти седмично.

Затова, вместо да достигате досега на физическо свръхизтощение, в който даже да спите задоволително, отново чувствате вътре в себе си нервно напрежение, блокирайте още в зародиш тежкия стрес. Дали той се оформя като заплаха, ще усетите сами. Ако долавяте, че това се случва, тук следват пет метода да го неутрализирате:

1. Отделяйте време за околните и приятелите си. Неслужебните задължения са здравословни.

Историята на Елън, както и тази на мнозина други персони в бизнеса, ясно демонстрира, че определянето на време, което да се прекара с група хора – най-добре с приятелите и фамилията, може да накара индивида да се почувства доста по-добре. Проучвания демонстрират, че то даже усилва продължителността на живота. Учени настояват, че когато сме в наличието на хора, които не са ни сътрудници и не гледат на нас като на експерти, мозъкът ни създава окситоцин – хормонa, който контролира кръвното налягане.

2. Общувайте постоянно с природата.

Престоят навън и зелено също намалява напрежението. На Запад набира известност нова процедура –  екотерапия . Тя се основава на разбирането, че когато се свързваме със звуци и картини от природата, подтикваме активността на успокояващата част от мозъка.

Експеримент на Университета на Есекс от 2007 година показва, че хората, които се разхождат измежду природата, изпитват по-успокояващи усеща в сравнение с тези, които прекарват през целия ден при затворени порти. В случай, че не можете да избегнете офиса, специалистите поучават: изтеглете си на мобилния телефон приложение с естествени картини и звуци. Прекарвайте най-малко две минути на ден в слушането на звука на ромоляща река или песента на птици измежду шумолящите клони на дърветата. Ще се почувствате по-добре.

3. Хранете мозъка си.

Буквално. Майките са прави да упорстват децата да не пропущат закуската. Първото нещо, от което мозъкът ни се нуждае заран, са аминокиселините. Когато сме дейни прекомерно дълго, без да се храним, провокираме отговор на мощен стрес в тялото, който включва замъглено мислене, по-бавно артикулиране на жестовете и други отрицателни резултати. С какво да се храните, с цел да избегнете това? Добър старт на деня се получава с храни, заредени с витамин B6, който оказва помощ в производството на хормона серотонин. Сред тях се включват риба звук, пуешко месо, банани. Освен това боровинките са извънредно потребни поради високото им наличие на антиоксиданти и витамин C.

4. Отделете няколко минути, с цел да рестартирате.

Предотвратяването на напрежението не значи наложително преосмисляне на целия ви дневен график. Специалистите предлагат да се отделят по 3 минути отмора сред осъществяването на дилемите. И това може да помогне.

5. Движете се повече.

Физическите извършения са от решаващо значение за премахването на напрежението. Ако не можете да посещавате фитнеса, ставайте по-често от стола в офиса. Разхождайте се за малко в постройката или отвън нея. Това ще подтиква производството на ендорфини, които ще оказват помощ на тялото ви да се бори със напрежението, до момента в който вие се борите с всичко останало.

По материали от сп. Entrepreneur

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР