В коментар за резултатите от визитата на иракския премиер Хайдар

...
В коментар за резултатите от визитата на иракския премиер Хайдар
Коментари Харесай

Анкара: Северен Ирак не може да компенсира вредата от грешките си


В коментар за резултатите от визитата на иракския министър председател Хайдар ал-Ибади в Анкара турският министър-председател Бинали Йълдъръм съобщи, че дружно с Иран ще се координират тясно за стабилността в района, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

„ Независимо какви решения ще вземе Северен Ирак, няма да успее да компенсира вредите, които нанесе с неверните си стъпки. Властта в столицата Ербил съществено се обърка, игнорирайки позицията на Анкара, Багдад и Техеран. Оттук нататък Иран, Турция и Ирак ще засилят координацията на дейностите си в името на стабилността, сигурността и ефикасната битка с тероризма в района “, уточни Йълдъръм по време на взаимната конференция с гостуващия министър председател на Сомалия Хасан Али Хайри.

Той сподели, че сега Анкара и Багдад разискват въпроса за предаването на контрола над граничния пункт Хабур на централното държавно управление в Ирак. Този пункт е главен сухопътен маршрут за връзките сред двете страни, преминаващ от турско-иракската граница по посока към Киркук и по-нататък към Багдад. В същото време се разисква и откриването на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт на запад от Хабур. Иракската страна утвърждава предлагането и ние ще работим взаимно по неговата реализация, посочи Йълдъръм.

Днес и турският външен министър Мевлют Чавушоглу разяснява обстановката със Северен Ирак, и настоя Кюрдската районна администрация да анулира резултатите от референдума. Това искане насочи и иракският министър председател Ибади по време на визитата си в Анкара. За управляващите в Турция определението Иракски Кюрдистан е табу, по тази причина избират името на столицата Ербил. Според Чавушоглу концепцията на Ербил за заледяване на резултата от вота е крачка обратно и тя е значима, само че извънредно незадоволителна. В случай на нужда, Турция е подготвена да построи нови Граничен контролно-пропусквателен пункт по границата с Ирак, само че откакто съществуващите преминат под контрола на Багдад.

Според държавното управление в Анкара решението за провеждането на референдума е признато едностранно от Кюрдската районна администрация, той е противозаконен и опонира на иракската конституция. На 25 септември изборни секции бяха открити в провинциите Ербил, Сюлеймание и Дахук, в регион Тузхурмату на провинция Салахаддин, в регион Ханекин в Дилая, в обитаемоте места Джелавла и Каратепе. Гласуване се организира и в провинция Киркук, която съгласно конституцията на Ирак има противоречив статус. Референдумът бе бойкотиран от туркменската и арабската общности в Ирак. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР