Израел възнамерява да разшири военната си операция в Рафах, каза

...
Израел възнамерява да разшири военната си операция в Рафах, каза
Коментари Харесай

Йоав Галант: Израел възнамерява да разшири обхвата на Рафах

Израел има намерение да разшири военната си интервенция в Рафах, сподели министърът на защитата Йоав Галант в понеделник на старшия асистент на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който предизвести против огромни дейности в южния град Газа, които могат да застрашат всеобщи цивилни жертви, оповестява.

Израел разказва Рафах, който граничи с границата на линията Газа с египетския Синай, като последната цитадела на ислямистите от Хамас, чиито управнически и бойни качества се пробва да унищожи по време на продължаващата повече от седем месеца война.

След седмици на обществени несъгласия с Вашингтон по отношение на планирането на Рафах, Израел на 6 май подреди на палестинските цивилни да изтеглят елементи от града и стартира нахлувания на войски и танкове.

„ Ние сме решени да разтеглим наземната интервенция в Рафах до края на разбиването на Хамас и възобновяване на заложниците “, цитира изказване от офиса на Галант пред гостуващия консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

Израел счита, че десетки заложници от трансграничния протест на Хамас на 7 октомври са държани в Рафах.

Западните сили и Египет показаха угриженост за ориста на стотици хиляди разселени палестинци, приютили се там, макар уверенията на Израел за филантропични гаранции.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци UNRWA съобщи в понеделник, че съгласно нейните оценки 810 000 души са избягали от Рафах от 6 май насам - евентуално повече от половината от популацията на града по време на войната.

В изказването на кабинета на Галант се споделя, че той е " показал на съветника (по националната сигурност) Съливан наредбите, приложени от Израел за изтегляне на популацията от региона на Рафах и за основаване на подобаващ филантропичен отговор ".

Израел твърди, че неговите сили в Рафа са разкрили десетки тунели от Синай, което е евентуален позор за Кайро. Египетската държавна осведомителна работа по-рано отхвърли спекулациите за трансгранична контрабанда към Газа като " неистини ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР