По фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл имаха възможност

...
По фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл имаха възможност
Коментари Харесай

Министерство на образованието и науката публикува отговорите от матурите днес

По фрагменти от Томас Джеферсъ н или Виктор Франкъл имаха опция да пишат есе през днешния ден зрелостниците на втората наложителна матура по философия . Те можеха да избират сред „ Ако една нация чака да бъде неука и свободна, тя чака нещо, което в никакъв случай не е било и в никакъв случай няма да бъде. “ /Джефeрсън/ и „ Нищо не подтиква човек повече, нищо не е в положение да го засилва, нищо не му разрешава да преодолее недоволства или компликации, както съзнанието за персоналната отговорност, прекарването на неговата особена задача. “ /Франкъл/. На изпита по философия 1430 младежи и девойки отговаряха и на въпроси към фрагмент от книгата на Карл Попър „ Отвореното общество и неговите врагове “ .

Имаше опция да се взема решение проблем , обвързван с работата на новак публицист : той приема задача да вземе изявление от политик, който не утвърждава поради крайните му възгледи. Журналистът взема решение да постъпи професионално като пренебрегне персоналните си антипатии , а и за да не пострада кариерата му . Зрелостниците трябваше да отговорят дали биха се съгласили да поканят този посетител в студиото и за какво.

„ Какви проблеми пораждат за розопроизводството в България вследствие на климатичните промени “ – на този въпрос от 41. задача отговаряха зрелостниците на изпита по география и стопанска система . С помощта на географски текст и статистическа информация те би трябвало да изведат проблемите в емблематичното за България розопроизводство , само че и да проследят вероятните решения, препоръчани от страната. Зрелостниците могат да изразят и своята позиция до решението на проблемите и опциите за бъдещото развиване на розопроизводството в България. Този изпит обичайно е измежду най-избираните, като през днешния ден се явиха 2134 възпитаници.

Сред дилемите на изпита по биология и здравно обучение , на който пристигнаха 1894 дванадесетокласници , имаше такава, която изисква да се опише свързващата роля на транспортните системи в растителните и в животинските организми. По друга задача трябваше да се проучва графика, която отразява процентното наличие на фини прахови частици във въздуха на предполагаем град за шест години , като зрелостникът би трябвало да уточни годината, в която жителите са дишали най-чист въздух, друга – в която евентуално броят на записаните случаи на астматични болести е бил най-голям, интервал, в който замърсяването на въздуха понижава с 10 %, както и да дадат образец на неестествен източник на прахови частици. По време на изпита дванадесетокласниците трябваше и да дадат причини в поддръжка на актуалната доктрина за биохимичната еволюция .

Най-много зрелостници – 12 704, се явиха на изпита по британски език . За равнище B2 – профилирана подготовка, текстовете за слушане и четене бяха в необятен диапазон – от викингите, Наполеон Бонапарт, през странните закони в другите щати на Америка до Бетовен, Шопен и Вивалди. В писмената задача зрелостниците разсъждаваха върху опцията за доближаване на учебното заведение и бъдещо работно място , излагайки своите възгледи за това какво могат да допринесат за това учебните заведения и бъдещите работодатели.

Номофобия – взаимозависимост от мобилните телефони, дронове и изкуствения разсъдък бяха част от тематиките за В1 и В1.1, а в писмените задания трябваше да опишат преживелица, която не се е развила съгласно упованията, да опишат съгласно личния си витален опит по какъв начин всичко може да се реализира, в случай че доста го искаш и имаш волята да го направиш.

По история и цивилизации в 26. задача 1159 възпитаници трябваше да сформират обвързван писмен текст. Те имаха опция да избират сред отговор на въпрос по исторически проблем: „ Пред какви проблеми и провокации Голямата меланхолия изправя страните през 30-те години на ХХ век? “ или да сформират текст върху разнородни исторически източници на тематика „ Какви промени настъпват в образованието в България след 1944 година? “.

Задачите на матурата по предприемачество , която от ден на ден е избирана /920 души тази сесия/, имат практическа устременост – ревизират както предприемаческите умения, по този начин и финансова просветеност и икономическа просвета. Днес зрелостниците проучиха проблем и преценяваха какво решение да предложат на двама млади предприемачи-ресторантьори, тъй че бизнесът им да стане по-разпознаваем и да привлекат нови клиенти . Те трябваше да изберат сред две други възможности, като създадат нужните калкулации и аргументирано предложат тази от тях, която изцяло удовлетворява потребностите на клиентите и е с по-голяма финансова полза за бизнесмените.

Общо 24 338 зрелостници се явиха през днешния ден на наложителния зрелостен изпит по профилиращ предмет. Други 21 762 младежи през днешния ден поставих а наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка учениците /теория/. Те работиха по тематика № 10, която е друга за всяка специалност.

За „ Помощник-възпитател “ да вземем за пример задачата беше да се посочат модели за организация на времето на децата в детската градина отвън занятията. По специалност „ Техник по очна оптика “ се изискваше да опишат същина на хиперметропията, промяна и предписания, както и да обяснят предназначението, характерностите и правилото на деяние на микроскопа. Темата, по която работиха обучаваните за техници на енергийни уреди и съоръжения “, беше „ Автономни фотоволтаични системи “. За специалност „ Фирмен управител “ изпитната тематика беше обезпечаване и обществено обезпечаване. Забавна шоу анимация за възрастни беше тематиката на бъдещите аниматори в туризма. Фурни на електрически готварски печки /или за вграждане/ беше задачата на обучаваните по специалност „ Електротехник “ . Строителните техници писаха по тематика за пречиствателните станции за отпадъчни води. По специалност „ Каменоделец “ изпитната тематика беше „ Пластичната анатомия – основа за планиране на скулптурни творби в камък “.

До момента в МОН има постъпила информация за 5 анулирани работи . Трима са хванати с мобилни устройства /Варна, Ардино и Клисура/, а двама са се опитвали да преписват данни от механически устройства /Котел и Смолян/.

Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 7 юни 2024 г . Отговорите на днешните матури можете да видите –.

Проект „ Силен старт “: Министерство на образованието финансира детски градини в поддръжка на деца и фамилии

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР