Голям здравен скандал се вихри във Великобритания. Предстои специална комисия

...
Голям здравен скандал се вихри във Великобритания. Предстои специална комисия
Коментари Харесай

Хиляди станаха жертви на "заразена кръв" във Великобритания

Голям здравен скандал се вихри във Англия. Предстои специфична комисия да разгласява своята оценка и резултати след петгодишно следствие на така наречен „ Скандал със инфектираната кръв " – най-голямото „ здравно злополучие ", сполетявало в миналото системата на Острова, написа 24 часа.

Очаква се отчетът да осветли грешките, довели до това хиляди хора да бъдат инфектирани с хронични и постоянно съдбовни вируси, както и опитите за прикриване на истината.

Заразени кръвни артикули и вливането им на пациенти са довели до минимум 2900 смъртни случая от 70-те години на предишния век до момента. Около 1250 британци с кръвното заболяване хемофилия са били инфектирани с вируса на ХИВ след „ магическо лекуване " с плазмен артикул с име Фактор VIII. 380 от тези пациенти са били деца по време на осъществяване на лекуването. Най-малко 5000 други са били инфектирани с хепатит С.

Комисията проверява и успореден случай, при който 26 800 души са били инфектирани с хепатит С от кръвни вливания преди тестването да стартира през 1991 година Стотици от тях може към момента да не знаят, че имат болестта. Други 79 са били инфектирани с ХИВ от същите вливания.

Какво е Фактор VIII?

Хемофилията е генетично кръвно заболяване, което нормално се предава от майки на синове. Тялото на болните от хемофилия не създава протеин, който дава отговор за съсирването на кръвта.

През 1964 година ново лекуване за хемофилия е било показано на обществото с име криопресипитейт. Лекът се създава от плазма на един или повече донори, която се замразява, а по-късно от нея се отделя въпросния изчезнал протеин. При вливания на този артикул продължителността на живот на болните от хемофилия скача от 20 на 57 години, което е покрай това на средностатистическия човек във Англия.

Пет години след появяването на метода фармацевтичната компания „ Бакстър " основава друго ново „ магическо лекарство ", наречено Фактор VIII, което е лицензирано на Острова през 1973 година Лекарството съставлява бял прахуляк, придобит от кръвна плазма, който може да се разтвори в дестилирана вода. Полученият разтвор може да се инжектира в домашни условия и се употребява като превантивна мярка от болните.

Пациентите с хемофилия били освободени от страха, че би трябвало за всяко порязване да вървят до болничното заведение. Лекарството разрешило на доста от тях да водят доста по-активен и спокоен живот.

След като позитивните резултати от лекарството стават ясни, четири американски компании стартират да го създават и да го доставят в целия свят. Това са „ Бакстър ", „ Байер ", „ Ревлон " и „ Алфа ".

Предупреждения за хепатит

Рисковите фактори на лекарството да придвижва кръвни вируси не били ясни още тогава. То е направено от плазмата на кръвни донори, идващи от разнообразни високорискови места в Съединените щати, в това число затвори и клиники за венерически заболявания. Събрани дружно, опцията да се предадат кръвни болести става доста по-голяма.

Когато „ Бакстър " аплайват за лиценз, американските регулатори споделят, че са извънредно обезпокоени от рисковете за предаване на хепатит. От компанията дават отговор, че е извънредно невероятно сходно заразяване. Според тях също задачата оправдава средствата – резултатите на лекарството върху болните от хемофилия са доста по-големи и позитивни, в сравнение с рисковете от хепатит.

Регулаторите одобряват този мотив и лицензират лекарството.

Допълнителни предизвестия за рисковете идват и от Световната здравна организация. Те споделят, че събирането на доста плазмени донори на едно място може да докара до нарастване на разпространяването на някои вируси. Те поучават фирмите да употребяват плазма от неповече от 10 индивида.

Това не се случва. Много по-ефикасно е да се употребяват огромни бройки хора... от време на време фирмите стигат до десетки хиляди плазмени донори. Американската организация по храните и медикаментите също подценява предизвестията и поставя предел на употребяваната плазма до 100 000 донора.

Ако един единствен донор има кръвно заболяване, цялата партида е компрометирана.

Разпознавайки рисковете от зараза, изобретателят на Фактор VIII доктор Едуард Шанбром желае от „ Бакстър " да намерят метод да убиват вирусите в лекарството. Те не се съгласяват и го намаляват в компанията, написа bTV.

Скоро медикаментът става повода за мултимилионна промишленост, а човешката плазма стартира да се назовава „ тежко злато ".

През 1975 година документален филм разкрива, че американските фармацевтични компании заплащат на хора в риск от хепатит да подаряват кръв и кръвни артикули. По същото време се появява и нов, доста по-заразен вид хепатит, който по-късно е наименуван хепатит С.

Неетично изследване

В идващите години потреблението на лекарството нараства от ден на ден. В същото време пациентите по този начин и не са предизвестени за рисковете от хепатит и ХИВ. Още по-лошо – схващат, че са включени в изследване без тяхното познание.

Документи, чието битие излиза наяве доста по-късно, съдържат изречения като „ пациентите са по-евтини от шимпанзета ".

Във Англия пациенти с хемофилия стартират да бъдат следени за хепатит. Без да знаят, те се заразяват с заболяването. В изследването първо се ревизират възрастните пациенти „ преди да минат към децата ".

Резултатите демонстрират изрично, че употребяваната американска плазма има доста по-висок риск от преместване на хепатит. Почти всеки пациент, който е лекуван с Фактор VIII, се заразява с заболяването. Много от тях не схващат до 1991 година, когато тестването за хепатит С става налично.

СПИН рецесията

Появата на хепатит измежду пациентите с хемофилия би трябвало да бъде тревога за медицинските експерти, само че не. През юли 1982 година трима души с хемофилия в Съединените щати са диагностицирани със СПИН – ново заболяване, което се популяризира бързо измежду гей общността. Лекарите поучават пациентите с хемофилия да преминат на други лечения. Във Англия управляващите споделят, че това би довело до спиране на лекуването и до суматоха.

Сигналите, че СПИН може да се съобщи посредством Фактор VIII стават още по-сериозни през лятото на 1983 година, когато двама британци развиват признаци на заболяването. Но държавното управление работи постепенно. По това време към момента не е твърдо потвърдено, че вирусът ХИВ се предава по кръвен път.

През 1985 година тест за СПИН става необятно наличен. Тогава към 1250 души с хемофилия дават позитивни резултати. В тези времена вирусът ХИВ е бил равностоен на смъртна присъда, като на доста пациенти им оставали единствено две години живот.

Диагнозите идват и с тежка стигма – доста хора губят работата си, изгонени са от учебно заведение, домовете им осъмват с обидни графити, отказвани са им дентални и медицински лекувания от боязън.

Едно учебно заведение във Англия е съществено наранено от рецесията. „ Лорд Трелоар " е образователно заведение за деца с увреждания, което лекува и пациенти с хемофилия. Те дават обещание на децата нехайно детство... само че то 122 възпитаници с хемофилия, 80 от умират от СПИН и хепатит С. Тези, които към момента са живи, имат нелечими прочувствени контузии.

20 хиляди паунда обезщетение

Британското държавно управление съумява да доближи до съглашение с пациенти, инфектирани с ХИВ с лекарството за хемофилия през 1991 година То изплаща 42 млн. паунда обезщетение, което се разпределя измежду потърпевшите – 21 500 за инфектирани деца, 23 500 за възрастен, 32 000 за двойки и 60 500 за женените с деца.

При приемане на компенсацията, потърпевшите би трябвало да разпишат документ, че няма да търсят повече правата си.

Две следствия и потулване на абсурда

Здравното министерство на Англия възприема тактиката, че по това време не е имало какво друго да се предложи на тези пациенти. Въпреки това пациентите не престават да търсят правата си.

Две следствия не съумяват да стигнат до центъра на абсурда. Първото е така наречен „ Разследване на Арчър ", което е подценено от държавното управление.

През 2015 година започва друго следствие, съгласно което малко е могло да се направи.

Десетилетия битка стигат съвсем до сегашния миг – през 2017 година тогавашният министър председател на Англия Тереза Мей афишира „ Разследването на инфектираната кръв ". Изслушванията стартират през април 2019 година, като досега са събрани 4034 показания от оживели и опечалени.

Ранни резултати от изследването споделят следното: Действията досега допускат самостоятелни, групови и систематични неточности. Не единствено инфекциите и последствията са задоволителни за приемане на обезщетение, само че даже отговорът на управляващите.

Сега жертвите на абсурда чакат последните резултати... и дали английското държавно управление ще изплати дължимото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР