В живота пътищата често се пресрещат без особена яснота как

...
В живота пътищата често се пресрещат без особена яснота как
Коментари Харесай

Тер Стеген вече е идеалният вратар

В живота пътищата постоянно се пресрещат без особена изясненост по какъв начин тъкмо се случва това. Вратата на Барселона да вземем за пример се свърза с тази на Борусия (Мьонхенгладбах) в два основни момента.

Роберт Енке игра три години в немския клуб, преди да подпише с каталанския. Именно в съблекалнята на „ лос асулграна” след едно отпадане от скромния Новелда за Купата на краля и последвало брутално ругаене от Франк де Бур, Луис ван Хаал и, несъмнено, локалната преса германецът откри първото зрънце на депресията у себе си. Същата тази болест, която след това щеше да се впива последователно у него, до момента в който най-после не го срина пред трен към Нойщат. Само на 32 години…

Марк-Андре тер Стеген – огромната фигура на вратата на Барселона, също стартира фантазиите си в Борусия (Мьонхенгладбах), където отиде още едвам 4-годишен. Във вестфалските долини той бе открит от различен обвързван с този тежък поминък състезател, който най-после бе напъден от клуба посред рейса от Йохан Крайф – Андони Субисарета. Тер Стеген остава най-хубавото наследство на Суби от интервала му като механически секретар на Барса, завършил с натирване от президента Бартомеу. Защото 25-годишният пазач, привързан с контракт до 30 юни 2022 година, върви с цялостна мощ към самия връх.





Върви, и то освен в своя клубен тим, където е закрепостен титуляр след тежката борба с Клаудио Браво, а и в националния на Германия, където до последно ще се бори за място в стартовата единайсеторка на Мондиал 2018 в Русия с именития Мануел Нойер (очаква се той да се завърне в игра през януари след интервенция на левия крайник през септември). Така би се сложил на равнището на идола си Оливер Каан, който стигна финала на Мондиал 2002.

Малко преди Виктор Валдес – евентуално най-хубавия вратар в историята на Барса – да напусне клуба, един публицист го попита за значимостта на играта с крайници. Почти постоянно отричаният, само че постоянно прям Валдес отговори очевидното: „ Най-важното е вратарят да избавя.” Добре го съзнаваше. Спасяванията му под парижкия дъжд във финала на ШЛ през 2006 година ще се помнят постоянно.



Когато Тер Стеген пристигна, изглеждаше, че няма по-добро качество от паса и че се крепи на навиците си на полеви състезател – до 12-годишен не бил поискал да отиде вратар. Тази му популярност стартира да му играе неприятна смешка, но тези събрани от Субисарета отчети преди прехвърлянето от май 2014 година съдържаха информация освен за подавания, а и за два базисни аспекта за издържането на изпита за тази роля: непреклонност пред компликациите и светкавични рефлекси в рамката. С две думи: момчето спасяваше. И то доста.

Списъкът с носени плюсове от него този сезон за Барса не дава площад за разногласия по отношение на директното му въздействие върху сполучливия старт на тима. Последната лекция на Тер Стеген на „ Бутарке” против Леганес, където избави цели три гола, единствено удостовери суперформата му. Ето и статистиките. Той е избавил 19 от последните 20 удара във вратата му в последните четири мача и общо 34 от 39, тоест 89,5% – най-хубавия указател в Ла Лига, като изключим вратарите с по-малко от три изиграни мача. За съпоставяне преди два сезона приключи с 66,7% спасявания, а предишния – със 78,57%.



Но не е единствено това. Барселона записва най-хубавите си индикатори в историята за първите 12 кръга, откакто Тер Стеген пусна едвам четири попадения (№1 е за сезона и изобщо във всички водещи европейски лиги дружно с Порто), приблизително по 0,33 на мач – по-добре от рекордните носители на наградата „ Самора” Пако Лианьо и Ян Облак (по 0,47). В цели осем случая той резервира мрежата си „ чиста” и пред него по пуснати голове на този стадий от шампионата е единствено Хосе Молина, продънен единствено три пъти в историческия за Атлетико Мадрид сезон 1995/96 с легендалния дубъл.

В Шампионската лига пък, където бе преодолян единствено от гърка Димитриос Николау, не разреши гол в три от четирите срещи. Всъщност статистиката приказва за 10 спасявания от 11 удара във вратата, тоест успеваемост от 90,9%. Само непробитият досега пазач на ПСЖ Ареола го води във връзка с минимум позволени попадения в шампионата този сезон.



Тер Стеген, чиято наказателна клауза за анулиране на контракта е в размер на 180 млн. евро, обаче не счита да се задоволява с постигнатото дотук. Когато немският вестник „ Вестдойче Алгемайне Цайтунг” го запита за забвението, на което беше наказан близкият му другар Марио Гьотце (автор на донеслия международната купа на Германия гол преди три години), вратарят бе явен: „ Футболистите, за злощастие, постоянно най-после свършват забутани някъде на назад във времето.”

Може би и поради това Тер Стеген е толкоз прецизен в хранителния си режим и в почивките си, по тази причина и толкоз ревностно пази обществения си облик (сам си написа посланията в обществените мрежи). Може би това е и повода да е толкоз религиозен: в случай че някой различен, с изключение на него, си постави ръкавиците му, към този момент не ги употребява. Просто работи за това шансът да не му обърне тил.
Франсиско Кабесас, „ Ел Мундо” Примера дивисион 12 кръг, събота 18 ноември  Леганес 0:3краен резулат  Барселона
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР