В Испания започва процес на дигитализация на всички документи, свързани

...
В Испания започва процес на дигитализация на всички документи, свързани
Коментари Харесай

Испания дигитализира документи за репресии от гражданската война и режима на Франко

В Испания стартира развой на цифровизация на всички документи, свързани с репресиите на политическите пандизчии по време на гражданската война и режима на Франко. Сега те се съхраняват в основния списък на администрацията, в Документалния център за историческа памет и в архива на кралската канцелария на Валядолид. След това ще бъдат налични за всички на цифрови платформи.

Цифровизирани ще бъдат 787 675 документа. В тях са включени над 300 000 записи на пандизчии по времето на Франко и близо 463 000 преписки и досиета с оферти за условно освобождение и погашение на наказания за насилствен труд сред 1939 и 1967 година

Към това се прибавят още над 3700 свидетелства на пандизчии, наказани на гибел и отнемане от независимост от края на Гражданската война до 1950 година

„ Тук има затворнически досиета, в които ще забележим позора на съдилищата, нямащи нищо общо с демокрацията “, сподели първият вицепремиер Кармен Калво.

Според нея това е отлично обръщение към младите, които имат право на достъп до информация, обвързвана с мъчителното минало, върху което страната би трябвало да построи бъдеще на спокойно и толерантно взаимно битие.

След това се възнамерява цифровизация на Националната комисия за изземване на активите, която ще покаже неналичието на господство на закона. Всички цифровизирани документи ще могат да се видят посредством платформите на Министерството на културата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР