В ход е процедура по възлагане на геоложки проучвания на

...
В ход е процедура по възлагане на геоложки проучвания на
Коментари Харесай

Геолози и археолози проучват терена на филиал на детска градина във Варна преди новия му ремонт

В ход е процедура по възлагане на геоложки изследвания на терена, на който е построен филиалът на детска градина " А. С. Пушкин " преди осъществяване на ремонта на постройката, който има за цел да я запази и да резервира предназначението ѝ, оповестиха от дирекция " Образование и юношески действия " към Община Варна за Moreto.net.

В изследванията ще бъдат поканени и специалисти от Регионалния исторически музей, защото постройката, издигната през 1935 година и дарена за детска градина, се намира в зоната на археологическия резерват " Римски терми ".

Припомняме, че преди месец от Община Варна оповестиха, че предстоят действия по подсилване и реорганизация на постройката на ул. „ Княз Дондуков “ №31 поради открит теч в края на предходната година, в резултат на което шефът на детското заведение е подхванал дейности за отстраняването му.

Според Общината при осъществените огледи са били открити пропуквания, по тази причина незабавно е предоставено градивно проучване от самостоятелен конструкторски екип. Резултатите от него са предоставени на дирекция „ Архитектура, градоустройство и устройствено обмисляне “.

" Двете действия, ремонт и проучване, не се взаимоизключват, тъй като градивното проучване в действителност ревизира дали е вероятен този ремонт. Няма по какъв начин обследването да предхожда ремонта, по простата причина, че ние го вършим за сигурността на нашите деца, които всеки ден са във филиалната постройка на градината ", разяснява през юни пред БНР шефът на детската градина Маринела Петкова.
Ден преди общинската пресслужба да пусне известието за геоложките изследвания претендентът за народен представител от " Демократична България " Стела Николова съобщи посредством обява във Фейсбук, че е подала сигнал до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков поради подозрения за нуждата от нов ремонт на постройката.

По време на акцията родители на деца от филиала на детска градина " Ал. Пушкин " още веднъж се обърнаха към мен с зов за помощ.

Администрацията на кмета Портних е твърдо е решена да събори къщата, която чака да бъде оповестена за монумент на културата и употребена до момента за детска градина. С предоставено проучване след осъществен ремонт, къщата се афишира за доста рискова и неподлежаща на подсилване. Родителите подозират, че има апетити за имота, на който се намира тя.

Единственият вид, в който можем да спрем това е, да бъде незабавно оповестена за монумент на културата.

Подадох сигнал на 21.09.22 година до служебния министър на културата и се надявам да се подхващат незабавни дейности. Имам увещание от проф. Минеков, че ще се положат старания за това.
Сградата е с предопределение просветителна институция - филиал на детска градина " Ал. С. Пушкин ". Дирекция " Образование и юношески действия " няма информация за идна смяна на предназначението.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР