В годината на сериозни проблеми в розопроизводството Карлово чества днес

...
В годината на сериозни проблеми в розопроизводството Карлово чества днес
Коментари Харесай

Карлово чества маслодайната роза с красив празник СНИМКИ

В годината на съществени проблеми в розопроизводството Карлово празнува през днешния ден маслодайната роза, а земеделските производители и жителите на долината са уверени, че усложненията ще бъдат преодолени и българското розово масло ще продължи да бъде емблема и горделивост на страната.



Уникален обред в розовите градини край града даде началото на най-красивия празник в Карловския край.



Сред песните и танците на над 10 фолклорни групи от околните села кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов посрещна Царицата на розите. Малко по-късно 20-годишната Елена Данова дойде на градския стадион и разгласи началото на феста. На фона на пъстро шествие от фолклорни сформира от певчески, танцови и кукерски групи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов приветства земеделските производители, които отглеждат ароматното цвете, както и и жителите и гостите на района.



За първи път Празникът на розите, който има близо 120-годишна история се организира под знака на своята запазена марка, записана в Патентното ведомство, разгласи кметът на Карлово. Това е резултат от няколко годишна работа на администрацията. Принос за този триумф има главно Силвия Тодорова, Царица на розите през 2002 година. Тя бе представител на общината в тази процедура и е ръководител на асоциация „ Царици на розите “. Марката се употребява взаимно с община Казанлък, сподели още Кабаиванов.



През последните две години в изискванията на настоящ Закон за розопроизводството в страната са регистрирани над 2900 аграрни производители, които отглеждат общо над 45 декара маслодайна роза от сортовете дамасцена и алба. От тях се добиват към 14-15 хиляди тона розов цвят. А производството на розово масло, което е българската популярност и горделивост, надвишава потреблението му у нас и на интернационалните пазари близо два пъти. Това основава и обилни проблеми в сектора.



Министерството на земеделието, храните и горите обаче ще направи нужното да подкрепи бранша, стана ясно през днешния ден. В приветствен адрес на служебния министър на ЗХГ проф. Христо Бозуков, прочетен от неговия заместител Крум Недялков, бе регистрирано, че заетите в сектора разчитат на държавна поддръжка и екипът на проф. Бозуков ще се постарае да отбрани всички участници в това произвеждане.



Гост на Празника на розите в Карлово бе и служебният министър на превоза, известията и осведомителните технологии. Георги Тодоров. Той напомни, че ведомството посредством валидирането на пощенски марки в продължение на повече от век е разпространявало и продължи да го прави, маслодайната роза, която разнася славата на България по света.



Гост на феста бе и доцент доктор Пламен Славов, заместник-министър на културата в служебния кабинет.



По традиция от няколко години празникът събира дружно дамите, които през годините са носили короната на Царицата на розите. Те са обединени в асоциация „ Царици на розите “, чийто ръководител е Силвия Тодорова.



На празника пристигнаха кметове на общини. Поздравителни адреси бяха получени от ръководителя на НСОРБ Даниел Панов, който е кмет на Велико Търново, от изпълнителния шеф на сдружението Силвия Георгиева, от регионалния шеф.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР