В Европа се наблюдава критичен недостиг на енергийни ресурси, а

...
В Европа се наблюдава критичен недостиг на енергийни ресурси, а
Коментари Харесай

„Идва катастрофа“. Най-големите фабрики в Европа затварят масово

В Европа се следи сериозен дефицит на енергийни запаси, а цените им бият върхове. Индустриалните предприятия се затварят едно след друго - разноските са прекомерно високи. Населението също би трябвало да стегне коланите: инфлацията е двуцифрена. Колко скъпи са антируските наказания?.

Санкции без да пита

„ Словалко “, главният снабдител на алуминий в Европа, стопира производството в Словакия от септември. Около триста чиновници на цялостен работен ден и повече от хиляда чиновници от компании подизпълнители ще отидат на улицата.

От началото на годината заводът е понижил първичното произвеждане на лекия метал с 40 на 100. Сега мощностите се занимават главно с преправка.

По-рано прекъсването разгласи холандският цинков цех „ Будел “.

Скъпите енергийни запаси също навредиха на химическата индустрия. Замръзна румънският колос „ Химкомплекс “ за производството на полиоли, октанол и изобутанол, нужни за производството на лепила, уплътнители и лакове.

Енергийната рецесия не подмина и производителите на торове. Заради прекомерно високите цени на газа полският „ Анвил “ не работи, а норвежката „ Яра “ понижава потенциала си с до 35%.

В Германия „ Щикофверке Пестериц “ затваря клонове в цялата страна. Компанията би трябвало да заплаща такса газ от 30 милиона евро на месец, сподели нейният представител Кристофер Профитлих. Новите цени убиват бизнеса на предприятието. Ръководството на завода има подготвеност за цялостно прекъсване на производството. От 1 октомври без работа може да останат 860 чиновници.

Местните управляващи бият паника. Канцлерът Олаф Шолц, министърът на финансите Кристиан Линднер и министърът на стопанската система Роберт Хабек са бомбардирани с писма.

Пълното прекъсване на „ Щикофверке Пестериц “ заплашва с злополука цялата страна. В допълнение към торовете, компанията създава „ Адблу “, препарат за разчистване на дизелови газове, който се употребява в съвсем всички камиони в Германия.

Анализаторите предизвестяват, че има риск енергийната рецесия да понижи общия потенциал за произвеждане на азотни торове в Европа с над една четвърт.

Пускането на готовия за употреба „ Северен поток-2 “ може да избави обстановката. Но Западът е неотстъпчив. „ Възможността да преживеем зимата по-добре докара до трагичен политически неуспех “, сподели Робърт Хабек.

Така, защитавайки упоритостите си, управляващите в Европейски Съюз убиват промишлеността в района.

Междувременно предприятията в Литва и Латвия към този момент изпитват проблеми с продажбите - цената на суровините е скочила до небето, съгласно ръководителите на съответните конфедерации на балтийските републики.

" Засега няма почтени други възможности на непрекъснатите доставки на нефт и газ от Русия. Вносът от Норвегия, Близкия изток, Африка, както и по море от Северна Америка не покрива изцяло европейските потребности. Следователно се чака спад в производството и Брутният вътрешен продукт в района “, предизвестява Георгий Свирин, експерт по интернационалните финансови пазари на „ Финмир “.

Еврозоната към този момент е в криза, означават специалисти от интернационалния финансов холдинг УБС. Те пресмятат, че 19 стопански системи от района ще се свият с 0,1% през третото тримесечие и с 0,2% през четвъртото.

Енергийните запаси ще продължат да нарастват, заради което годишната инфлация в Европа доближи 25-годишен връх: в Еврозоната през юли тя се форсира до 8,9 %, в Европейски Съюз - до 9,8.

Цените са скочили най-вече в Естония (23,2 процента), Латвия (21,3 процента) и Литва (20,9 процента).

Що се отнася до по този начин наречения различен газ, оня ден Норвегия отхвърли да понижи цената на синьото гориво за европейските вносители.

" Страните-локомотиви, като Германия, към момента дават държавна поддръжка на основни компании. А в по-бедните страни вероятностите за предприятията са доста тъжни ", споделя Олег Чередниченко, помощник по икономическа доктрина в Руския стопански университет " Плеханов ".

Удар по европейските портфейли

Токът в Стария свят нараства от предходната пролет. Тарифите се подвигнаха след скока в цените на газа, който се употребява в множеството топлоелектрически централи. Засегнати са и от лимитираното предложение на пазара, ниската претовареност на подземните складове в Европейски Съюз. Масло в огъня наля мощното търсене на полутечен природен газ в Азия.

От есента котировките на синьото гориво са към хиляда $ за хиляда кубически метра.

В началото на март 2022 година цената скочи до четири хиляди заради опасения от възбрана за импорт на съветски енергийни запаси. Освен това е понижено изпомпването през Украйна и „ Северен поток. “ И по маршрута " Ямал - Европа " спря изцяло.

След това цената на енергийните запаси беше вдигната в допълнение от антируските наказания. Освен това необикновените горещини принуждават хората да употребяват повече климатици.

Освен това конкуренцията за ВПГ сред Европа и Азия се ускори - и двете бързат да се запасят с гориво в навечерието на зимата.

В резултат на това Европейски Съюз стартира да купува газ, като по този метод потопи света в енергийна рецесия.

Нестабилността на цените на европейския пазар към момента продължава. Миналата седмица септемврийските фючърси надминаха границата от 3500 $. Котировките се покачиха, откакто „ Газпром “ заяви, че „ Северен поток “ ще спре от 31 август за три дни заради планувана поддръжка.

Чешката република, която ръководи Съвета на Европейски Съюз, привиква незабавна среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз, с цел да обсъдят ограничения за разрешаване на енергийната рецесия, разгласи министър председателят Петер Фиала.

Поскъпването на горивата удря по джобовете освен на индустриалците, само че и на елементарните европейци. Например за потребителите в Литва, Латвия и Естония цените за електрическа енергия доближиха рекордно равнище от четири хиляди евро за мегаватчас.

Освен това предходната седмица в редица страни от Европейски Съюз цената на електрическата енергия на пазара за ден напред се повиши над 700 евро за мегаватчас - исторически най-много.

При тези условия Западът не измисли нищо по-добро от икономисване на отопление. Например немските управляващи оферират да се понижи температурата в офиси и публични места до 19 градуса. Сградите, в които хората " не остават за дълго време ", въобще не би трябвало да се отопляват, споделят чиновници.

" Разбира се, няма да има ледени висулки в къщите. Пет страни от Европейски Съюз са напълнили газовите складове с 90 %. Старият свят ще преживее зимата. Дори и да бъде спрян вносът от Русия, европейците ще могат да употребяват запасите. Но идната зима ще има компликации, в случай че доставките не се усилят “, споделя Георгий Свирин.

Перспективите пред европейската промишленост са по-тъжни. " Себестойността на продукцията зависи от цените на газа и сметките за електрическа енергия. Най-вероятно доста предприятия ще бъдат принудени да затворят или прекратят работа - и това ще докара до всеобщи съкращения ", счита специалистът.

Липсата на непрекъснати източници на приходи и високите цени в магазините заплашват социално-икономически гърмеж в Европа.

Освен това нарастването на цената на торовете заради затварянето на съвсем една четвърт от фабриките в Европейски Съюз ще докара до неприятна годишна продукция. Следователно още през 2023-2024 година казусът с дефицита на храна в района може да стане изострен.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР