В една година, в която ключовите думи бяха коронавирус и

...
В една година, в която ключовите думи бяха коронавирус и
Коментари Харесай

Събитията, които белязаха света през 2020 г.

В една година, в която основните думи бяха ковид и пандемия, събитията надалеч не се сведоха единствено до това. От Съединени американски щати до Русия, от Беларус до Етиопия, от избори до климатични промени, Франс прес показва резюме на главните събития на миналата 2020 година

 Светът през 2020 година в хватката на пандемията Виж още

Разбира се пандемията остава преди всичко, откакто коронавирусната зараза беше оповестена за световна на 11 март тази година от Световната здравна организация.

През април половината от човечеството беше под карантина, с цел да се спре разпространяването на вируса. Много браншове на стопанската система стопираха, бяха оповестени и огромни проекти за икономическо възобновяване.

Около 115 милиона души се озоваха в изключителна беднотия, съгласно Световната банка, а МВФ предвижда стесняване на международната стопанска система с 4,4 %.

Пандемията лиши живота на 1 768 392 души и болести над 80,86 милиона души по света, преди през сегашния месец да стартира акцията по имунизиране против ковид в редица страни.

 Първи имунизации против ковид в Италия
Първи имунизации против ковид в Италия
Снимка: AP/БТА

Европа с изключение на пандемията друго значимо събитие, цялостно с незнайни, бе Брекзит . Той влезе в действие на 31 януари, а на 24 декември след месеци на сложни договаряния Брюксел и Лондон завършиха и комерсиално съглашение за след Брекзита, като това се случи една седмица преди приключването на преходния интервал.

 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Тероризмът още веднъж подсети за себе си на Стария континент с атентати във Франция и Австрия . На 16 октомври ислямист от чеченски генезис обезглави учител по история в парижко предградие, откакто той защитил карикатурите на пророка Мохамед пред възпитаници. На 29 октомври трима богомолци бяха убити с нож в базиликата на Ница от дошъл наскоро в Европа тунизиец. На 2 ноември четирима души бяха убити в ислямистки атентат във Виена, първи по рода си в Австрия.

 Нападател крясъци
Нападател крясъци "Аллах е популярен " обезглави преподавател Париж Нападател крясъци "Аллах е популярен " обезглави преподавател Париж
Кадър: BFMTV

Заради препубликуването на карикатурите на пророка Мохамед във Франция Турция прикани за протест на френски артикули , а митинги против Франция раздрусаха доста мюсюлмански страни.

Погледите бяха привлечени през тази година върху Беларус поради всеобщите митинги против преизбирането на президента Александър Лукашенко, несъмнено от опозицията и от Запада като реализирано с измами.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В прилежаща Русия критикът на Кремъл Алексей Навални беше признат в болница през август поради прилошаване по време на полет, а след това получи позволение за лекуване в Германия. Няколко теста демонстрираха, че е токсичен с невротоксичен сътрудник от вида на Новичок. Навални упрекна съветския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето, а Москва дефинира тези изказвания като неприемливи. Европейски Съюз глоби няколко доближени на съветския президент, а Москва одобри контрасанкции.

 Алексей Навални в болничното легло в берлинската болница Шарите
Алексей Навални в болничното легло в берлинската болница Шарите
Снимка: Официален профил в Instagram

Замразеният спор в Нагорни Карабах се разгоря още веднъж на 27 септември. След шест седмици на сражения, лишили живота на над 5000 души и след взаимни обвинявания за потребление на наемници, през ноември бе подписано съглашение за преустановяване на огъня под егидата на Кремъл, утвърждаващо териториални облаги за Азербайджан, поради което в Армения започнаха митинги против премиера Никол Пашинян, че е приел сходно нещо.

 Хиляди етнически арменци бягат от региони в Нагорни Карабах и горят къщите си
Хиляди етнически арменци бягат от региони в Нагорни Карабах и горят къщите си
Снимка: AP/БТА

Отвъд Атлантика на 3 ноември американците гласоподаваха в една разграничена до краен лимит страна и след четири дни на с напрежение очакване, вицепрезидентът на Барак Обама - Джо Байдън, завоюва нужния брой електори в Избирателната гилдия, с цел да победи в борбата за Белия дом. Доналд Тръмп обаче заприказва за измами на изборите, без да показва доказателства, и отхвърля да признае провалянето си.



През лятото Съединени американски щати, а и доста други страни по света бяха обхванати от митинги против полицейското принуждение и дискриминирането на цветнокожите, подбудени от гибелта на 25 май на американския цветнокож Джордж Флойд по време на арест, при който той бе задушен с полицейска хватка.

 Снимка: БТА/АП

В световен проект сред Съединени американски щати и Китай продължи войната. Първо Тръмп упрекна Китай, че е провокирал световно всеобщо ликвидиране с ковид. После Вашингтон отдръпна преференциалния стопански статут на Хонконг в отговор на наложения там от Пекин закон за националната сигурност. Съединени американски щати одобриха и наказания против ръководители на Синцзян поради интернирането на уйгури в лагери, нещо което Пекин отхвърля. Вашингтон наложи и наказания върху доставките на водача в 5 джи технологиите Хуавей. По-рано този месец Съединени американски щати оповестиха, че ще лишат от визи виновни фрагменти на Китайската комунистическа партия поради хипотетични нарушавания на човешките права.

В Азия в края на юни след историческите продемократични митинги в Хонконг Китай одобри закона за националната сигурност, който наложи на тази територия, която би трябвало да се употребява с полуавтономия до 2047 година През декември три водещи фигури на продемократичното придвижване, измежду които Джошуа Вон, бяха наказани, а продемократичният магнат Джими Лай бе упрекнат в съглашателство с непознати сили.

 Снимка: БТА/АП

В Тайланд пък от юли десетки хиляди стачкуват против премиера Прают Чан-оча, желаят смяна на конституцията и дълбоки промени на монархията.

Пак в Азия на 29 февруари Съединени американски щати и талибаните подписаха в Доха историческо съглашение, проправящо пътя към изтеглянето на американските военни от Афганистан след две години на война. В самия Афганистан започнаха договаряния сред държавното управление и бунтовниците, само че насилието продължава. Пентагонът пък разгласи, че изтегля до 15 януари към 2000 военни от страната, в която ще останат 2500 американски военнослужещи.

 Снимка: AP/БТА

Ескалация, детонация и нормализация - това са трите думи, с които може да се заключи случилото се в Близкия изток през годината.

Ескалацията бе обвързвана с убийството от американски дрон в Багдад на 3 януари на авторитетния ирански военачалник Касем Солеймани, проектант на иранската тактика в Близкия изток. Убийството бе осъществено, откакто проирански иракски стачкуващи щурмуваха американското посолство в Багдад. В отговор на убийството на Солеймани 8 януари Иран обстреля с ракети бази с американски военни в Ирак и няколко часа по-късно простъпка смъкна украински цивилен аероплан 176 пасажери и екипаж.

 Протести след убийството на Солеймани
Протести след убийството на Солеймани
Снимка: Българска телеграфна агенция

На 4 август голяма детонация раздруса Бейрут и лиши живота на над 200 души. Ранени бяха 6500 души. Пристанището на ливанската столица бе опустошено, цели квартали пострадаха. Взривът бе породен от пожар в склад с погрешно съхранявани тонове амониев нитрат. Взривът нанесе тежък удар на изпадналата в рецесия стопанска система на Ливан.

 След опустошителния гърмеж в Бейрут
След опустошителния гърмеж в Бейрут
Снимка: AP/БТА

В интервала 15 септември 10 декември Израел възстановява връзките си ОАЕ, Бахрейн, Судан и Мароко с посредничеството на Белия дом. През ноември даже се заприказва за загадка среща на израелския министър председател Бенямин Нетаняху със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, само че Рияд отхвърли това. И до момента в който Израел изглаждаше връзките си с арабски страни, в самата израелска страна държавната коалиция се разпадна поради недоразумение за бюджета и по този начин в страната ще има нови парламентарни избори следващата година - четвърти за последните две години.

 Снимка: Shutterstock

В Африка вниманието беше ориентирано върху Етиопия , където на 4 ноември министър председателят Абий Ахмед, нобелов лауреат за мир, разгласи военна интервенция против отцепническия щат Тигре, ръководен от Фронта за избавление на народите на Тигре - партия, която бе маргинализирана от идването на власт на Абий Ахмед. В резултат на сраженията десетки хиляди етиопци избягаха в Судан.

В Мали след месеци на митинги и политическа рецесия президентът Ибрахим Бубакар Кейта бе свален на 18 август с прелом. След два месеца бе образувано преходно държавно управление, което ще съобщи властта на цивилни след 18 месеца.

Извън политиката и пандемията 2020 година се обрисува да бъде втората най-топла, записана до момента година след 2016 година, съгласно прогнозите на Световната метеорологична организация.

През ноември в разгара на горещините в Австралия големи пожари унищожиха 40 % от горите на най-големия песъчлив остров в света - Фрейзър, попадащ в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО.

 Снимка: NOAA/NASA

На 9 септември Сан Франциско и други региони на американското Западно крайбрежие пък се разсъниха под оранжево апокалиптично небе поради големите пожари, опустошаващи Калифорния от август, благоприятствани от температурните върхове.

 Снимка: AP/БТА

Цели региони на границите на Аржентина, Парагвай, Боливия и Южна Бразилия също претърпяха опустошителни пожари.

През ноември пък два пагубни урагана опустошиха Централна Америка, убивайки над 200 души и причинявайки вреди за милиони долари. Между прочее бурите и ураганите в Атлантика през годината бяха толкоз доста, че се изчерпаха буквите от латинската писменост за кръщаването им и започнаха да се употребяват буквите от гръцката писменост.

 Ураганът
Ураганът "Сали " взе жертва Съединени американски щати
Снимка: БТА/AP
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР