В днешно време много хора не могат да си представят

...
В днешно време много хора не могат да си представят
Коментари Харесай

Мобилните телефони могат да влошат качеството на спермата

В днешно време доста хора не могат да си показват живота си без мобилен телефон в ръка. Но тази комфортна джаджа има минус, който се отразява на здравето ни.

Изследователи от Женевския университет и Швейцарския институт за тропическо и публично здраве неотдавна са проучили евентуалното влияние на честото потребление на мобилни телефони върху качеството на спермата. Medical Xpress пише за резултатите от изследване, което изследва най-неочевидната област на въздействие на телефоните върху нашето тяло.

Получените резултати демонстрират съществуването на забележима връзка сред интензивното потребление на мобилни телефони и намаляването на концентрацията на сперматозоидите и техния сбор. Въпреки това не се следи корелация с подвижността и морфологията на сперматозоидите.

Учените правят оценка качеството на спермата по такива индикатори като централизация, сбор, пъргавина и морфология на сперматозоидите. Според рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО) мъжете с централизация на сперматозоиди под 15 милиона на милилитър могат да се сблъскат с компликации при зачеването в границите на една година. В допълнение, възможностите за забременяване също понижават, в случай че концентрацията на сперма падне под 40 милиона на милилитър.

Историческите данни демонстрират утежняване на качеството на спермата през последните петдесет години като цяло. Смята се, че разнообразни фактори на околната среда и метод на живот въздействат върху намаляването на броя на сперматозоидите.

Проучването проучва данни от 2886 швейцарски мъже на възраст от 18 до 22 години, събрани сред 2005 и 2018 година в наборните пунктове. Участниците са предоставили подробни отговори за своя метод на живот, здравословно положение и привички за потребление на мобилни телефони. Резултатите демонстрират, че мъжете, които употребяват телефона си повече от 20 пъти дневно, имат 21% по-ниска централизация на сперма от тези, които го употребяват по-малко от един път седмично.

Интересното е, че тази връзка е по-очевидна в интервала 2005-2007 година, само че понижава с времето. Мартин Резли, съавтор на проучването, счита, че тази наклонност може да е обвързвана с прехода от 2G към 3G и по-късно към 4G, което води до понижаване на мощността на телефонното предаване.

Въпреки че някои предходни изследвания са били неубедителни заради по-малките размери на извадката и евентуалните пристрастия, последното изследване е обърнало внимание на тези дефекти. Все отново би трябвало да се означи, че изследването разчита на данни, докладвани от самите тях, което може да има своите дефекти.

Допълнителни изследвания, планувани за тази година, са предопределени да обезпечат по-точна оценка на въздействието на електромагнитните талази и тяхното влияние върху мъжкото репродуктивно здраве. Ще се употребява приложение за събиране на данни и откривателите интензивно търсят участници.

И най-после, макар че точните механизми, посредством които мобилните телефони въздействат върху качеството на спермата, остават неразбираеми, бъдещи проучвания ще обезпечат по-задълбочено схващане дали микровълните, предавани от телефоните, играят директна или непряка роля в този развой.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: DALL-E/Valentyn Surnin
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР