В денят, в който шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл

...
В денят, в който шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл
Коментари Харесай

Дългът с отрицателна доходност надхвърли 14 трлн. долара

В денят, в който шефът на Федералния запас Джеръм Пауъл и сътрудниците му от паричния комитет на Федералния запас намалиха щатската съществена рента с 25 базови пункта и се пробваха да охладят пазарните упования за нови по-големи редукции, дълговите облигации с негативна рентабилност доближиха нов връх. Изненадващото решение на щатските централни банкери да спрат да "вталяват " банковия баланс паралелно с лихвеното понижение, докара до напредък на цените на десетгодишните щатски ДЦК, респективно до спад на доходността, който се задълбочи след известието на президента Доналд Тръмп, че ще наложи нови мита от 10% върху китайски импорт - за 300 милиарда щ. $.

Пазарната оценка на показателя, следящ книжата с негативна възвръщаемост (Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index), завърши пазарната си търговия на 31 юли със стойност 14.1 трлн. щ. $. Делът на облигациите с отрицателна рентабилност към този момент надвишава една четвърт от целия пазар на дългови бумаги с капиталов рейтинг, сочат формалните данни. Те са 25.68% от агрегатния показател Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, който обгръща държавния, корпоративния и секюритизирания дълг. Стойността е на косъм от рекордните 25.99%, регистрирани през 2016-а.

Инвестиционните мениджъри не са удовлетворени от дълготрайното въздействие на свръхниските лихви върху цените на активите и lвърху действителната стопанска система. Мнозина към този момент търсят нетрадиционни убежища за средствата си. Едно от тях са облигациите на Общинската финансова организация на канадската провинция Британска Колумбия (MFABC). Защото, както показва шефът й - Пийтър Урбанк, вложителите получават нещо, от което обезверено се нуждаят - дълг с върхов капиталов рейтинг "ААА ", който в действителност се отплаща на притежателите си.

През май MFABC, която обезпечава финансиране на над 200 локални управляващи, организации и лечебни заведения, е продала петгодишни дългови бумаги с номинал 800 млн. кан. $ (грубо 606 млн. щ. долара) при 2.18% годишна рентабилност - към 54 базови пункта по-висока, в сравнение с аналогичните канадски ДЦК. Около 36% от емисията е била купена от интернационалните вложители, в това число три централни банки от Източна Европа, от Близкия изток и от Африка, както и от публична институция от Азия. Делът е много по-висок, в сравнение с при предходните две излъчвания с сходна срочност - надлежно 26 и 14 %.

Фактът, че задгранични парични мениджъри са се насочили към канадски общински облигации, представляващи едвам 1% от комерсиалните покупко-продажби на националния пазар за обществени бумаги с закрепен приход за 2 трлн. кан. $, демонстрира възходящия апетит за висококачествени и носещи добър приход активи. Допълнителен плюс е, че Канадската централна банка към този момент не демонстрира податливост към по-щедра парична политика и пазарът бързо се трансформира в магнит за опитните вложители, търсещи по-високи облаги.

Облигациите на MFABC на Британска Колумбия за общо 725 млн. кан. $ с падеж през 2028-а и рента 3.05%, са донесли на притежателите си към 6.6% през последните шест месеца, надхвърляйки 5.6-процентния растеж на агрегатния корпоративен показател за Канада на Bloomberg Barclays за същия интервал.

Икономическият напредък през второто тримесечие и въздържанието на канадските централни банкери да намаляват лихвите трансфораха канадския $ в най-печелившата валута измежду съперниците от Г-10 през тази година и качиха в допълнение приходите на интернационалните вложители.

Урбанк показва, че задграничните мениджъри, които имат дълг на федералното държавно управление и общински облигации - и двата типа бумаги с високоликвидни пазари - са все по-склонни да преминат към общинските бумаги поради разширението на маржа. Юнската оферта на MFABC носи с пет базови пункта по-висок приход от държавните бумаги със сходна срочност на Онтарио, макар че кредитната оценка на емитента "ААА " е с три стъпки над рейтинга на най-голямата канадска провинция.

Общините могат да получават по-високи кредитни оценки от провинциите, даже от тези, в които се намират, тъй като отговорностите и приходите им са отчетливо разграничени, тъй че да не се позволява разпространяване на кредитния напън, показват анализатори на "Муудис инвестърс сървис ". Общините са по-зависими от постоянни източници на приходи като имотните налози. И тези от тях, които имат по-високи рейтинги от провинциите си, по предписание имат мощни нива на запасите и положително ръководство на оперативните запаси.

Макар че е един от най-високоликвидните емитенти на канадския пазар за общински облигации,/оценяван на над 60 милиарда кан. долара/ MFABC надалеч не е единственият печеливш от растящия интерес на задграничните вложители. Торонто и Монреал са измежду другите "отличници " с излъчвания от по над 500 млн. кан. $.

Чужденците са имали към 11% дял от покупко-продажби с канадски общински облигации през първото полугодие на 2019-а против жестоко 9% през същия интервал на 2018-а, по данни на централната банка на Канада. Задграничното присъединяване ще продължи да пораства, тъй като централните банки по света се срещат все по-добре с тези бумаги, а мениджърите на запасите им желаят действителни, а не негативни приходи. Урбанк твърди, че сега е в разговор с две-три централни банки от Латинска Америка, които желаят да купят канадски общински дълг.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР