В деня на Коледа около 30% от хората поемат средно

...
В деня на Коледа около 30% от хората поемат средно
Коментари Харесай

10 топ съвета как да преживеем здравословно празниците… И да оцелеем

В деня на Коледа към 30% от хората поемат приблизително над 8,500 калории. Това е  три пъти повече от целесъобразния дневен банкет за мъжете и четири пъти повече за дамите. На тези от нас, които прекалят с хапването ще са им нужни най-малко четири месеца , с цел да се отърват от непотребното тегло, насъбрано по празниците. Като се добави и дефицита на сън през зимата, картинката става много притеснителна, оповестява английският вестник „ Експрес ”. Недостигът на сън значи, че склонността ни да търсим повече наситени въглехидрати е в своя пик през зимата. Некачественото спане през нощта въздейства и на равнищата на глюкоза и сила в организма, което е причина недоспиващите си хора да натрупат килограми.

Ако желаете да се насладите качествено на коледните празници, спете качествено и се поддържайте във форма. Следните съвети могат да ви оказват помощ да постигнете това по-лесно.

1. Намалете солта – всички хора одобряват прекомерно доста сол. Това благоприятства високото кръвно налягане. Можете да я махнете от трапезата като наблегнете на другите подправки – пипер, билки, чесън и други, както и лимонен сок.

2. Помислете за киселините в стомаха си  – по Коледа всеки се усеща задължен да яде месо, сирена и млечни артикули и да купонясва до късно. Последното нормално е съпътствано и с увеличени количества алкохол. Всичко това, обаче отключва неприятните киселини в стомаха. Постарайте се да избегнете този противен признак, който може съществено да помрачи празника.

3. Бройте си чашките – прекаляването с алкохола носи риск от нарушение на сърдечния темп, нараснало кръвно налягане и даже удар. Много е значимо до момента в който пиете да следите за поетото количество алкохол и да стоите надалеч от целесъобразните дози и личните си прагове на търпимост.

4. Контролирайте размера на порциите си – препълнените чинии подтикват към преяждане. Слагайте по-малки порции и следете деликатно какъв брой сте изяли.

5. Не забравяйте храносмилането си – пробвайте се да ядете пет пъти денем плод или зарзават, който не е приготвен или затрупан със захар, сметана и така нататък За коледната вечеря можете да поднесете зеленчуци на пара. Не забравяйте да приемате храната постепенно, да я сдъвквате добре и внимавайте в каква позицията е тялото ви, с цел да не притискате стомаха до момента в който ядете.

6. Направете си фамилна разходка – поддържането на физическа интензивност оказва помощ за запазването на здравото и мощно сърце. Освен това благоприятства за отърваването от непотребни килограми, както и за поддържането на равнищата на холестерола и кръвното налягане в норма. Не спирайте да се движите по време на празниците.

7. Зарежете боровинковия сос – в западните страни обичат да поливат коледната пуйка с боровинков сос, което е много вкусно, само че и доста нездравословно. Правилото е да не се смесват плодове с месо, защото простите захари не изискват храносмилане, само че когато са комбинирани с храни, при които то се прави, те остават в стомаха и ферментират. Като цяло бъдете деликатни с комбинирането на храните.

8. Оправете си спането – доста специалисти са на мнение, че лягането и ставането едновременно оказва помощ за „ поправянето ” на биологичния часовник. Тогава, съгласно тях 7-8 часа сън са изцяло задоволителни. Изберете си и уместно легло. Също по този начин, избягвайте шоколад и всякаква захар преди лягане – това провокира прилив на сила, която трябва да бъде изразходена.

9. Заменете нездравословните съставки в храните, само че не и за сметка на усета
– изберете растителни масла – от маслини или слънчоглед, да вземем за пример, вместо животинските мазнини. При печене и пържене на картофи ги режете на огромни части – по този начин ще поемат по-малко лой. Ако готвите пуйка или пиле, не яжте кожата. Заменете, когато е допустимо, ядене с месо с такова от зеленчуци или ядки. Ползвайте обезмаслено мляко и сметана.

10. Направете си здравословни новогодишни обещания – прекъсването на пушенето е най-хубавото заричане, което можете да си дадете за Новата година. Други постоянно срещани са: „ Ще пия повече вода ” , „ Ще вървя повече ” , „ Тази година ще си направя най-малко един профилактичен обзор ”.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР