В деня, когато отидох на място – наистина не бях

...
В деня, когато отидох на място – наистина не бях
Коментари Харесай

Илиан Тодоров за боклука в Искър: Не бях виждал такова нещо! Чистим доста бързо

В деня, когато отидох на място – в действителност не бях виждал такова нещо. Веднага реагирахме, реагира и министър-председателят и стартирахме почистването. Надявам се към края на седмицата то да завърши. Искам да кажа, че се оправяме сносно и много бързо. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ регионалният шеф на София Илиан Тодоров във връзка възобновяване на вредите от водното злополучие и почистването на Искър от боклуците.

Окръжна прокуратура води следствие от кое място идват тези отпадъци, само че се вижда, че огромна част от тях са пластмасови бутилки и електроуреди, по тази причина желая да прикани българите да сме малко по-отговорни и да не си изхвърляме боклуците на всички места, съобщи Тодоров.

Той изясни, че когато реката се намира в урбанизирана територия, почистването е отговорност на кмета на общината, а отвън нея - на регионалния шеф.

Трябва да имаме поради, че почистването изисква големи средства. Още предходната година предвиждах какво ще се случи и реагирах, като изпратих искане до Министерски съвет за финансиране на разчистване на всички реки в Софийска област, само че ми дадоха отговор, че сега Министерството на финансите не разполага със средства за разчистване на всички тези реки, уточни регионалният шеф на София.

Бих направил рекомендация към идващото Народно заседание да бъдат направени промени в Закона за водите и Закона за Министерство на вътрешните работи и речните корита да се почистват от Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрани на популацията ", която разполага с нужната техника. По този метод ще се спести и доста изгубено време в връзка сред институциите. Всичко това обаче изисква доста съществени финансови средства, означи Илиан Тодоров.

Той сподели още, че в Областна администрация-София в никакъв случай не е имало европейски план за 6 млн. лв. за разчистване на коритото на река Искър, каквито изказвания се появиха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР