В четвъртък Парламентът се очаква да одобри временното споразумение за

...
В четвъртък Парламентът се очаква да одобри временното споразумение за
Коментари Харесай

Канцерогенни вещества на работното място: по-строги правила за защита на здравето на работниците

В четвъртък Парламентът се чака да утвърди краткотрайното съглашение за ограничение на експозицията на служащите на канцерогени, мутагени и репродуктивно токсични субстанции.

Споразумението със Съвета, реализирано през декември 2021 година, има за цел да укрепи разпоредбите за по-силна отбрана на служащите от канцерогенни и други рискови субстанции посредством установяване на гранични стойности на експозицията в целия Европейски Съюз. Парламентът съумя да включи репротоксичните субстанции в обсега на директивата. Репротоксичните субстанции са нездравословни за репродукцията и могат да причинят нарушена плодовитост или неплодородие.

Преговарящите от страна на Парламента също по този начин откриха, че здравните служащи, които работят с рискови лекарствени артикули (ОЛП), половината от които са репротоксични, би трябвало да получат задоволително и уместно образование за това по какъв начин да боравят безвредно с тези артикули. Проблизително 12 милиона служащи в Европа, от които 7,3 милиона са медицински сестри, са евентуално изложени на въздействието на ОЛП.

Дебатът и гласуването ще се проведат в четвътък.

След окончателното гласоподаване в пленарна зала и потвърждението от Съвета директивата ще влезе в действие двадесед дни откакто бъде оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз.

Контекст

На 22 септември 2020 година Европейската комисия показа четвъртото законодателно предложение за изменение на по отношение на отбраната на служащите от опасности, свързани с експозиция на канцерогени или мутагени по време на работа. Предложението беше оповестено като една от първите ограничения, попадащи в обсега на уговорката на Комисията за битка с рака в границите на.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР