15 свидетеля средно на ден ще бъдат разпитвани по време

...
15 свидетеля средно на ден ще бъдат разпитвани по време
Коментари Харесай

Адвокатът на Омар Аднан, блъснал с автобус двама полицаи в Бургас, държи да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица

15 очевидеца приблизително дневно ще бъдат разпитвани по време на съвещанията по делото против Омар Аднан , умъртвил полицейските чиновници Йордан Илиев и Атанас Градев. Това стана ясно по време на разпоредителното съвещание през днешния ден.

В началото му беше разкрито, че в правосъдното деловодство на 19 април тази година е получено мнение от служебния юрист Камен Кънев , в което упреква съда, че е преупълномощил юрист Калин Янев , за което е уведомил Адвокатска колегия-Бургас и съда. Той е приложил и пълномощие, подписано от него и юрист Янев. Адвокат Кънев не се яви на днешното съвещание. И по този начин юрист Янев пое отбраната на Омар Аднан.

Днес в правосъдната зала се явиха и наследниците на двамата починали служители на реда – майката и бащата на Атанас Градев – Керана и Панайот Градеви, брачната половинка му Надежда и двамата му сина – Панайот и Красимир, както майката и бащата на Йордан Илиев – Анита и Радостин Илиеви, Димитър Илиев, Калина Илиева и годеницата му Светлозария Кидерова.

Изяснено беше още, че е получено мнение от ОДМВР-Бургас , че патрулният автомобил е бил благосъстоятелност на дирекцията и тя ще получи обезщетение вследствие на злополуката от застрахователна компания, според подписан контракт.

Като частен обвинител ще бъде конституирана Община Бургас, която внесе иск за 106 200 лв. – за нанесените вреди по инфраструктурата на кръстовище „ Трапезица “. Съдът одобри настояването, като локалната администрация ще бъде представлявана от правист консулта Станимир Димитров .

Омар Аднан на няколко пъти проговори в правосъдната зала. Той съобщи, че схваща български език, само че не толкоз и моли да му бъде назначен преводач . Съдът незабавно му дефинира подобен – Мария Мустафа , която ще му прави вербален превод от български на арабски език и назад.

След като беше даден ход на делото беше снета самоличността на подсъдимия . Той първо сподели, че е роден на 1 януари , след това на 1 февруари и най-после – на 1 януари . Не бил склонен с годината, посочена в обвинителния акт – 2004 година, като съгласно него е роден през 2007 година Гражданин е на Сирия. Пребивава у нас като чужденец с филантропичен статут . Осъждан е за каналджийство, като не стана ясно къде тъкмо изтърпява присъдата си – в пандиза в Бургас или в Дебелт.

„ Получил съм дубликат от обвинителния акт с дубликат на арабски език преди повече от 7 дни “ , удостовери той.

Страните по делото не направиха претенции за отказ на правосъдния състав. И по този начин беше взето решението делото да бъде прегледано по общия ред . По време на него ще бъдат разпитани 130 души – очевидци и движимости лица .

„ Защитата държи на всички движимости лица и очевидци. Ще има въпроси към всички от тях “, безапелационен е юристът на Аднан Янев.

След малко скрито съвещание на правосъдния състав беше решено Аднан да остане в ареста и да се започва правосъдно разследване по общия ред, като следва да бъдат призовани всички очевидци и движимости лица. Очаква се идващите съвещания да стартират в 09:30 часа, като плануваните дати са 24 юни, 25 юни, 1 юли, 22 юли, 23 юли, 25 юли, 26 юли, 29 юли, 30 юли и 31 юли .

Започва делото за гибелта на служителите на реда Йордан Илиев и Атанас Градев, прегазени от рейс с мигранти

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР