Над 537 млн. лева са инвестирали до момента в Пловдив

...
Над 537 млн. лева са инвестирали до момента в Пловдив
Коментари Харесай

Инвестициите на компаниите от модерната търговия в Пловдив и региона надхвърлят 537 млн. лева

Над 537 млн. лв. са вложили досега в Пловдив и района членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ). Организацията сплотява едни от най-големите търговски вериги с над 750 обекта и близо 24 000 чиновници в цялата страна. Членовете на сдружението са водещи компании в областта на търговията с бързооборотни артикули, бяла и черна техника, артикули за грижа за здравето, дрогерийни артикули и строителни материали и съоръжение. По данни на СМТ приносът на сдруженията към бюджета на общината и района надвхърля 1,5 млн. лв.. Броят на наетите в обектите на СМТ в границите на Южен централен регион надвишава 2 500 души, в това число близо 1 500 души в обектите на членовете на СМТ в област Пловдив. Това са 0,6-0,8% от всички работни места в частния бранш в множеството области в региона, в това число 0,7% от всички работни места в частния бранш в област Пловдив.

Общо 120 магазина на членове на СМТ са ситуирани в границите на Южен централен регион, както и най-голямата складова база у нас. Най-голям брой – общо 68 магазина, са ситуирани на територията на област Пловдив, в това число 51 в границите на община Пловдив. В област Пловдив покритието на членовете на СМТ е 11 обекта на 100 хиляди души от популацията, до момента в който в областите Хасково и Пазарджик е в границите на 8-9 обекта на 100 хиляди души от популацията.

Компаниите в сдружението влагат в разнообразни дълготрайни планове за разпространение на хранителното многообразие и кулинарни обичаи в района, поддръжка на уязвими обществени групи, опазване на здравето, обучение, просвета и запазване на околната среда.

Съвкупният резултат, измерен през основаното директно и в допълнение вътрешно търсене в българската стопанска система от активността на фирмите от модерната търговия през 2022 година, надвишава 11,8 милиарда лв. и регистрира растеж от 21%, сочат данните от изследване на Института за пазарна стопанска система за ролята и социално-икономическия принос на бранша в страната. Преките резултати от активността на модерната търговия са оценени на 7,1 милиарда лева, в това число над 5,7 милиарда лв. разноски за доставени от български компании артикули и изпълнени услуги, 490 млн. лева осъществени вложения в българската стопанска система и над 870 млн. лв. платени чисти заплати на наетите лица. Към директните резултати се прибавят и 4,2 милиарда лв. спомагателни резултати по веригата на цената, основани с помощта на активността на доставчиците на артикули и сътрудниците на веригите, както и над 500 млн. лв. индуцирани резултати от потреблението на прихода на семействата на наетите в модерната търговия в браншовете, доставящи потребителски артикули и услуги.

Наетите лица в фирмите от модерната търговия се усилват от 47,7 хиляди души през 2020 година до 51,4 хиляди души през 2021 година, и 53,3 хиляди души през 2022 година Делът на наетите в модерната търговия по отношение на всички наети в търговията на дребно се усилва от 24,3% през 2020 година до 26,3% през 2022 година, което е обвързано с вложенията и разширението на покритието на веригите в страната.

Възнагражденията в огромните предприятия в търговията на дребно нарастват с близо 13% и доближават 1 822 лева през 2022 година, което е с 56% над междинната заплата в бранша и по-висока от междинната заплата за всички предприятия в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР