В четири области в страната двуседмичната заболеваемост е над 2000

...
В четири области в страната двуседмичната заболеваемост е над 2000
Коментари Харесай

Вижте в кои области има най-много болни от Ковид

В четири области в страната двуседмичната заболеваемост е над 2000 на 100 хиляди души населениe - София-град, Бургас, Варна и Стара Загора. Това демонстрира анализът на Центъра по заразни и паразитни заболявания. Данните са към края на миналата седмица (31 януари - 6 февруари), като тя е съпоставена с миналата.

Подобрение се очтита във всички индикатори, които се наблюдават от Центъра - близо 7800 по-малко са записаните случаи на COVID-19 при по-малко направени проби. По-нисък е и процентът на позитивните проби - 23.27% за предходната седмица при 25.33% за миналата.

14-дневната заболеваемост още веднъж бележи спад - във вторник тя е 1621.78 на 100 хиляди души при 1655.59 на 100 хиляди за предходния ден. По този индикатор към момента картата на цяла България е в тъмночервената зона /с двуседмична заболеваемост от ковид от над 500 на 100 хиляди души/.

Картата на епидемиологичната конюнктура по региони също е в алено.

Североизточният район след дълга борба влезе в аления Етап 3, дружно с останалите четири района на страната. Очаква се обаче след 5 дни той още веднъж да се върне в жълтия Етап 2.

Картата на епидемиологичната конюнктура разделя страната на пет района, като във всеки от тях се следи развиването на пандемията. Сред един от факторите са установяване на стадия, в който се намира даден район, е заетостта на интензивните кревати за заболели с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 точно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения. Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите стадия, по които се ползват Коронавирус ограниченията са написани в Плана за справяне с COVID-19:

Първи стадий - Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, зелен документ и тестване в учебно заведение. Предвижда се още разширение на обсега на обектите и дейностите, по отношение на които са въведени Коронавирус ограничения и надзор върху спазването им. Преустановяват се и учебните екскурзии.

Втори стадий - Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези, в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя потенциал, дружно с условието за зелен документ. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири - Ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда, като се изключи учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР