Нова цена на парното от 1 юли. Топлофикациите в страната

...
Нова цена на парното от 1 юли. Топлофикациите в страната
Коментари Харесай

ПРЕЗ ЛЯТОТО: 30 процента по-евтино парно

Нова цена на парното от 1 юли. Топлофикациите в страната подадоха публично заявките си за промени в цените. Въпреки че това се случва на фона на следващото поевтиняване на природния газ, в документите има образци както за сензитивно понижаване, по този начин и за съществено повишаване на топлото. 

В София поисканата цена за топла вода и отопление от 1 юли е малко под 98 лева за мегаватчас при 137 лв. сега - т.е поевтиняването е с към 30 на 100.

В Плевен също оферират поевтиняване. Там сметките биха паднали с над 40%, тъй като сега цената е към 97 лв., а новата препоръчана е 56 лв. за мегаватчас.

Въпреки по-ниските цени на синьото гориво, в доста градове потребителите ще заплащат повече, в случай че цените бъдат утвърдени. Пример за поискано фрапантно, тройно нарастване, е Велико Търново, където сега цената е 131 лв., а новата поискана е 331.83 лева. В Бургас пък предложената нова цена е 118 лв. при 95,20 сега.

Защо има такива фрапантни разлики сред другите сдружения в страната? 

" Заявлението е нещо, в което всяка една Топлофикация, според от своята специфичност, въвежда разходите, присъщи за активността. КЕВР ги преглежда и в последна сметка взема решение какви да бъдат тези цени, без значение от написаното в заявката. Няма никакви учредения цените на топлото да скочат за която и да било топлофикация. В най-лошия случай цените ще останат същите или близки, само че по-скоро ще бъдат понижени. Сегашните цени ще бъдат с 80-90% възможност понижени ", съобщи инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР