В Червената къща ще бъде създаден музей на известния скулптор

...
В Червената къща ще бъде създаден музей на известния скулптор
Коментари Харесай

Червената къща скоро ще стане къща-музей, обяви министър Боил Банов

В Червената къща ще бъде основан музей на известния ваятел Андрей Николов, разгласи министърът на културата Боил Банов по време на парламентарния надзор. Сега там - на софийската ул. " Любен Каравелов " 15, е Центърът за просвета и диспути, където гостуват международни и наши интелектуалци и създатели, само че неотдавна постройката е обект на разногласия за нейното бъдеще.

Народният представител от " Атака " Павел Шопов насочи запитване към министър Банов по кое време там ще стане музей на Андрей Николов и " по кое време ще се изнесат тези хора " - уредниците на диспути и културни прояви в Червената къща.

Тезата на Шопов е, че Червената къща е домът на скулптора Андрей Николов и е дарена на Националната художествена изложба, с цел да се трансформира в негов музей, а не да е място за полемики и за авангардно кино и спектакъл.

Министър Банов съобщи, че Червената къща е отчуждена, а не е дарена през 1974 година в интерес на Националната художествена изложба. Тя е със статут на недвижима културна полезност с национално значение. Той посочи, че единствено част от постройката е държавна благосъстоятелност, защото " надпартерния етаж и 12/14 елементи от нея са реституирани на наследниците на Иво Ташков ". Министерството на кулутурата е предложило на притежателите да откупи тяхната част, само че те не са били съгласни да я продадат.

Преди да стане известно място за полемики, в които са взели участие Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимъти Снайдър и други, Червената къща е в окаяно положение - с прокапал покрив и паднала мазилка. През 1999 година Емма Москова, министър на културата в държавното управление на Иван Костов, трансферира изоставения парцел от НХГ към министерството, напомня " Сега ". През 2001 година Москова го дава на фондация " Гъливер Клиринг хауз " за основаване на културен център със период за позване от 10 години против повсеместен ремонт. Вложени са 700 000 лв. в обновяването на постройката и през 2004 година тя се трансформира в Центъра за просвета и спор Червената къща.

Паралелно от 2004 година там е непрекъснатата експозиция " Духът намира тялото " с над 20 произведения на скулптора Андрей Николов. НХГ през 2013 година трансферира тези негови творби в новата постройка " Квадрат 500 ".

През 2014 година, когато изтича срокът за използването й, Министерството на културата слага прекомерно висок наем и уредниците на центъра - Десислава Гаврилова и Цветелина Йосифова афишират, че ще го закрият. През цялото време те са плащали наем на съсобственика на постройката в размер на 13 000 лв. годишно и прибавянето на още един наем е било непостижимо за тях.

На галерия с наслов " Духът напуща тялото (Сбогом на Червената " ) те показват продукцията на центъра - общо 2000 спектакъла, министър председатели на книги, прожекции и други Тогава е открито краткотрайно решение, с цел да не изгубят софиянци одобреното към този момент средище на авангардната мисъл и изкуство.

През юни 2018 година на парламентарен надзор се разисква за следващ път бъдещето на Червената къща. Вежди Рашидов упорства тя да се закрие като център за диспути и да стане къща-музей на Андрей Николов.

" Умните, красивите, богатите, бляскаво-сияйните, за тях надали ще е проблем да са на свободен наем ", сподели тогава депутатът Александър Симов (БСП) във въпрос какво прави министърът по тематиката. Те и в този момент са на свободен наем, отговори му Боил Банов.

Сега министър Банов съобщи от парламентарната естрада, че може да се разпорежда единствено с държавната благосъстоятелност в постройката. Затова НХГ към този момент създава вид за краткотрайна експозиция със статуи на Андрей Николов в Червената къща. Според него откриването й е идно, само че дали ще бъде обособена като ъгъл или ще се назовава музей, той не се ангажира да каже.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР