В Брюксел се провежда среща на върха на лидерите от

...
В Брюксел се провежда среща на върха на лидерите от
Коментари Харесай

България в Шенген: Според Денков имаме напредък, Рюте не иска захаросване на истината

В Брюксел се организира среща на върха на водачите от страните от Европейски Съюз. На нея участва и министър ръководителят Николай Денков. Според него вероятността за приемането на страната ни в Шенген е над нула, само че не е 100 %.

По думите му страната ни напредва с нужните закони, само че в този момент дипломацията би трябвало си свърши работата. В отговор на въпрос на Българска национална телевизия министър председателят на Нидерландия Марк Рюте разяснява, че преди да вземе решение дали ще ни поддържа за Шенген, чака оценката на Европейска комисия, която не би трябвало да бъде " захаросана ".

Премиерът счита, че няма връзка сред стабилността на ръководещата коалиция и приемането на страната ни в Шенген. Вчера от ПП-ДБ изпратиха писмо до външния министър, в коeто показват угриженост от “по-слабата ѝ интензивност " по тематиката Шенген.



" Ние работим доста добре с госпожа Габриел. Смятам, че нейните старания и моите старания и на другите участници в тези процеси се допълват. Всички би трябвало да се поддържаме в нашето общо изпитание да бъдат преодолени трудностите. Моята оценка е положителна. Разбира се, както господин Пеевски има въпроси към мен, по този начин и някои други депутати могат да имат въпроси към госпожа Габриел, няма нищо извънредно тук ", сподели Денков.

Самата Мария Габриел взе участие в среща на Европейската национална партия (EНП) в Брюксел и разяснява, че страната ни получава поддръжка за Шенген от " министър председатели, президенти и външни министри от ЕНП ".



" Мисля, че всички са еднопосочни в оценката. България освен се оправя добре, тя е образец за добра процедура, за положителни резултати. Това, което има потребност да продължи и това, което върша от ден първи, откогато съм вицепремиер и външен министър, е ние да приказваме за резултати, за числа и доста ясно да показваме причините си ", съобщи Габриел.

Според премиера законите се одобряват в точния момент, качеството им е положително, само че дали това ще докара до приемането ни в Шенген, не зависи от нас.

Този, от който зависи - министър председателят на Нидерландия Марк Рюте, сподели, че чака справедлива оценка за България от Европейската комисия, само че без " захаросване на истината ".



" За България би трябвало да бъдем строги, само че почтени. Знам, че Николай (Денков) работи доста съществено в това държавно управление. Но ние би трябвало да забележим какво ще каже Комисията през декември. Тя би трябвало да бъде строга, само че почтена. Това значи да няма захаросване на истината, да няма директни пътища за влизане в Шенген. Аз знам, че Урсула фон дер Лайен работи почтено и строго и по-късно би трябвало да забележим резултатите. Страната може да се причисли към Шенген, в случай че извършва всички условия ".

Николай Денков сподели, че чака от Европейска комисия да изпрати писмо до Нидерландия с покана за задача в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР