Всички плавателни съдове, регистрирани в държави от Шенгенското пространство вече

...
Всички плавателни съдове, регистрирани в държави от Шенгенското пространство вече
Коментари Харесай

Българските пристанища официално в Шенген

Всички плавателни съдове, регистрирани в страни от Шенгенското пространство към този момент имат свободен достъп до всички пристанища на територията на България, без значение дали на тях има или няма гранични пунктове за надзор.

Бреговата защита към този момент би трябвало да следи деликатно придвижването на тези кораби и яхти и да ги ревизира, в случай че има данни, че преди да навлезнат в нашите териториални води те са дебаркирали на външни за Шенген пристанища.

В момента Гранична полиция разполага с 9 катера, които непрекъснато патрулират в териториалните ни води от Резово до Дуранкулак. До момента всеки кораб от непозната страна беше задължен първо да дебаркира на някое от четирите пристанища, които имат пунктове за граничен надзор и по-късно да продължи към някое от тъй наречените " вътрешни пристанища ", било то яхтени или други.

Сега към този момент това се трансформира и плавателните съдове, регистрирани в страни от Шенген, имат свободен достъп до всички пристанища по черноморското ни крайбрежие. Естествено яхтите са най-голямото предизвикателство, тъй като без значение дали идват от Пирея, Кан или Барселона е допустимо преминавайки през Мраморно море и Босфора по пътя си към България да са дебаркирали на някое от пристанищата в Турция - тогава към този момент подлежат на граничен надзор, само че не и на задължението да влязат първо в пристанище с граничен пункт.

Черно море се счита за рисков маршрут и това е една от аргументите, заради които анализите сочат, че не се чака проблем с незаконния трафик. Освен това входната точка е през Босфора и контролът е високо ефикасен. През тази година, да вземем за пример, към момента няма засечени плавателни съдове с незаконен трафик на хора. През предходната година има засечени 2 лодки, те са били по метода " ранно разкриване " и не са позволени да влязат в български териториални води, а след подаване на информация към турската брегова защита тя ги е върнала назад.

През 2022 година са засечени и арестувани 2 плавателни съда с общо 54 противозаконни мигранти и един каналджия. На този декор много по-различно стоят нещата по Източния средиземноморски маршрут, който се оказва главен за миграните. Той е сред крайбрежията на Турция и Гърция и единствено за първите два месеца на тази година там Фронтекс са записали над 9000 незаконни мигранти, които са съумели да преминат към гръцките острови. По данните на разнообразни организации, през последните 10 години, над 98% от плавателните съдове с незаконни мигранти навлезли във водите на Черно море са арестувани от граничните управляващи на България и Румъния.

Граничният патрулен транспортен съд " Балчик " е най-новият и най-модерният в българската брегова защита. Сред присъединението на страната ни в Шенген той ще бъде и главният, с който ще се управляват яхтите и корабите, които са регистрирани в страните-членки и имат свободен достъп до всички български пристанища.

" Има две бордови лодки, с които може да се правят инспекции на всевъзможни съдове, от дребни яхти и риболовни кораби до огромни транспортни кораби ", сподели инсп. Александър Бонев, пълководец на граничен полицейски транспортен съд " Балчик ".

Достъпът до български териториални води от Средиземно и Егейско море минава през Дарданелите, Мраморно море и Босфора. Всеки от плавателните съдове е допустимо по пътя си да престои на пристанище, което е отвън територията на Европейския съюз. Проверка на такава яхта се наложи да бъде направена в наши териториални води.

" Преди малко извършихме бордова инспекция на дребен кораб. По принцип според разбора на риска, наши цели, които открием в морското пространство, се постанова да им се извърши тъй наречените " бордова инспекция ", с цел да се убедим, че лицата на борда са тези, за които се показват и кораба или плавателни съд не нарушава законите на Република България ", изясни още инсп. Александър Бонев.

Освен инспекция на вода, граничните патрули могат да наблюдават придвижването на такива яхти към пристанището, което е декларирало, че ще ги одобри. Повечето яхти, които идват у нас, се насочват към яхтения кей на Св. Влас. Когато плавателния съд навлезе във водите северно от Бургас към марината се изпраща мобилен екип на " Гранична полиция ".

" Защото Черно море е свободна зона за мореплаване, надлежно яхта, която е от Европейски Съюз може да идва и от трета страна. Когато идва от трета страна, тя предстои на цялостна проверка`, съобщи инсп. Александър Бонев.

По правила инспекцията се прави при акостирането на яхтата на пристанището и преди пътуващите в нея да слязат от борда. Круизните и комерсиалните кораби, които идват у нас от шенгенски пристанища, също няма да минават наложително през гранична инспекция.

" Плавателните съдове, които идват в Пристанище Варна, по този начин или другояче ще подлежат на обстоен разбор на риска, за рисковете за незаконна миграция, контрабанда и други проблеми, които могат да основат корабите. Ние оценяваме последни пристанища, състав на екипажа, предходни нарушавания и други случаи, които могат да доведат до нарушение на сигурността на страната ", акцентира Павел Йорданов, шеф на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Пристанище Варна ”.

При преценка за повишен риск, търговски или круизен транспортен съд, даже пристигнал от Шенгенско пристанище, ще бъде подложен на полицейска инспекция. Когато бъде преценено, че пасажерите от плавателния съд би трябвало да преминат и гранична инспекция, тя ще се прави на особено оборудвани за задачата терминали.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР