В Брюксел се проведе редовната среща на министрите на отбрана

...
В Брюксел се проведе редовната среща на министрите на отбрана
Коментари Харесай

Драгомир Заков участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО

В Брюксел се организира постоянната среща на министрите на защита на страните-членки на НАТО, в която взе участие българският министърът на защитата Драгомир Заков, оповестиха от Пресцентъра на Министерството на защитата.

В рамките на двудневното съвещание министрите на защитата са разгледали оферти, разискали са и са постигнали единодушие по редица значими за Алианса тематики в подтекста на променената среда за сигурност и подготовката за в края на юни 2022 година

През втория ден се организира съвещание на Северноатлантическия съвет във формат " 30 ", отдадено на адаптирането на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО. Министрите на защитата са разискали съответни ограничения за неговото по-бързо и дейно укрепване, за гарантиране отбраната на цялата територия на Алианса . Те още веднъж са подчертали, че тези ограничения ще останат строгоотбранителни и съобразени с равнището на опасност.
 България застава зад Украйна, поддържа Финландия и Швеция за НАТО
България застава зад Украйна, поддържа Финландия и Швеция за НАТО

Това съобщи министърът на защитата Драгомир Заков на постоянната среща на министрите на защитата

В изявлението си министър Заков е подчертал върху отговорността на съдружниците да пазят своята територия и популацията си против заканите и провокациите, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО. Той е е показал, че единството,солидарността и сплотеността са в основата на общите полезности на Алианса и е значимо да се подхващат всички нужни стъпки за тяхната отбрана.

" Във фокуса на усилването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подобаващото равнище на подготвеност и опцията за бързо увеличаване ", уточни министър Заков.

Той е препотвърдил политическия ангажимент за постигането на 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита до 2024 година , както и присъединението на България към Иновационния фонд на НАТО.

В рамките на форума министърът на защитата Драгомир Заков е провел среща с министъра на защитата на Грузия Джуаншер Бурчуладзе, по време на която са били разисквани въпроси от съвместен интерес. Българският министър на защитата е разговарял по съответни тематики с сътрудниците си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.
 НАТО готви нова защита за източния фланг
НАТО готви нова защита за източния фланг

Отговорът на съветската война в Украйна ще включва спомагателни войски на ротация през страните по източния фланг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР