В България краят на годината е свързан или с промени

...
В България краят на годината е свързан или с промени
Коментари Харесай

Държавата много обича да сервира нещо на хората на 29 декември

В България краят на годината е обвързван или с промени в пенсионното законодателство, или в трудовото такова, или най-често - и в двете. Държавата доста обича да сервира нещо на хората на 29 декември, с вярата, че на 30-31 декември популацията няма да може да вземе някакви ограничения, с цел да минимизира вредите от сервирания му сърпрайз.

Тази година " сърпрайзът " не е толкоз неочакван, само че момента на поднасянето му е напълно в духа на традицията - размерът на минималната работна заплата (МРЗ) беше разгласен навръх предпоследния работен ден. Според думите на самия Лазар Лазаров нещата стоят по този начин:

" Увеличава се минималната работна заплата на 780 лв. от 1 януари 2023 година

С този размер нарастването на МРЗ ще е с 9,9 на 100 в съпоставяне със настоящия размер от 710 лева На годишна база това нарастване ще е тъкмо с 20 на 100. По този метод се обезпечава опция за компенсиране повишаването на инфлацията през годината ", показва господин Лазаров.

" Към този миг тя е 16,9%, а насъбраната от началото на годината - 15,8% ", споделя още общественият министър. И най-после триумфално заключва:

" С нарастването от 20 на 100 тези процеси са обезщетени и по този метод се дава опция получаващи МРЗ, или лицата, чиито съществени заплати се дефинират като съответствие от МРЗ, да имат нарастване от началото на януари. "

Пак съгласно господин министъра скокът на възнаграждението щял да " стопи " бюджета с 300 милиона лв.. Виж ти, а пък всякакви държавни чиновници и профсъюзни деятели настойчиво ни убеждаваха месеци наред, че никой, е хайде съвсем никой, намиращ се в трудово правно отношение с страната (за тези на държавна работа в този момент няма да говорим) не бил на минимална заплата. Е, по този начин де - то и като работиш за 10 лв. повече от МРЗ, ти отново официално не си на МРЗ. Ама когато нарастването на МРЗ изпреварва сегашната ти заплата, бюджетът стартира да се " топи ". И началниците, без значение дали са сюрпризирани или не, би трябвало да отчетат числата. Пък и идват избори, демон да го вземе - време е да се надуят " фанфарите на благоденствието ".

За бъдещите пенсионери, последствията са в две направления .

Едната е неизбежна и това е фактът, че самостоятелният им коефициент потегля надолу по дифолт. Тук бъдещите " стипендианти " на страната нямат какво друго да създадат с изключение на да се тюхкат, да мърморят, а в случай че не държат доста на домашното образование да упоменат и с положително " мамата " на " дисижън мейкърите ".

Другата посока е по-друга. Вдигането на минималната работна заплата (МРЗ) значи и повишаване на единицата месец недостигащ стаж, който кандидат-пенсионерите биха могли да си " закупят ". Сегашното повдигане оскъпява цената на един месец недостигащ застрахователен стаж, предстоящ на закупуване от сергията на Национална агенция за приходите с съвсем 14 лв.. Що ли пък да се беше изпълнило желанието на двата профсъюза с емблематичните им телевизионни звезди минималната заплата да последва изменението в Кодекса на труда, стартирано от Корнелия Нинова и да бяхме осъмнали с минимална работна заплата 850 лв.. Индивидуалният коефициент тотално " отиде та се не виде... ", а цената на един месец застрахователен стаж хвръква по метод, който Ганьо Балканский би описал с обичания си израз: " Тука ли си Пенке ле... "

Така де, в случай че не ти доближава повече от година, можеш да въздъхнеш и без да се черпиш за новината, да хукнеш да събираш пари, с цел да изпревариш системата в последния работен ден.

Разбира се, множеството кандидат-пенсионери въобще няма да съумеят да схванат какво става, още по-малко да реагират, пък и сумите, които ще би трябвало да събират са много солени. Което в действителност е и една от задачите на упражнението. Надувайки размера на МРЗ сходно на някакви фанфари, които би трябвало да удостоверят възходящото благополучие у нас, политиците подвигат и размера на сборовете, които имат намерение да смъкнат от популацията.

Затова, дублирам съвета си, който не е от през вчерашния ден и не е от оня ден. Не оставяйте нещата за последния миг. Дойде ли време да Ви остават четири - пет години до пенсиониране, направете си труда да си прегледате пенсионните каузи. Ако Ви ги прегледа образован човек - има късмет даже да ги пооправите в някаква степен. В навечерието на пенсионирането си, можете единствено да се информирате за упования размер на " стипендията си " и да си изберете каква марка студена минерална вода ще употребите в символ на удовлетворение за това, че сте проспали златно време.

От тук нататък, да изброим с какво ни и най-много Ви е калесала властта:

От 01.01.2023 година с цел да придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по реда на чл.68, ал.1 и 2 от КСО, обезпечените лица работили при изискванията на 3-та категория труд би трябвало да дават отговор на следните условия:

- за дамите: възраст 62 години (обхваща родените в интервала 01.03.1961 година до 31.12.1961 г.) и общ стаж 36 години и 04 месеца.

- за мъжете: възраст 64 години и 06 месеца (обхваща родените сред 01.08.1958 година до 31.06.1959 г.), а общия стаж които следва да потвърдят е 39 години и 04 месеца.

В случай, че лицата не извършват посочените нагоре условия за стаж, могат да се пенсионират по изискванията на чл.68, ал.3 от КСО. Изискването за 2023 година е да са навършили възраст 67 години и да имат най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж.

Лицата, които имат осигурителния стаж по чл.68, ал.2 от КСО, имат право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер, според чл.68 а от КСО. Те могат да се пенсионират по тяхно предпочитание до една година по-рано от възрастта им по чл.68, ал.1 от КСО. От идната година от тази опция могат да се възползват:

- дамите, които ще навършат 61 години и имат стаж от 36 години и 04 месеца.

- мъжете, които ще навършат 63 години и 06 месеца с разполагаем застрахователен стаж 39 години и 04 месеца.

Пенсията по чл.68а от КСО се отпуска от датата на заявката и се изплаща в понижен размер пожизнено. Сумата се понижава с 0,4 на 100 за всеки един, който не доближава на лицето до навършване на възрастта му по чл.68, ал.1 от КСО.

От 01.01.2023 година, правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст по реда на член 69 б, алинея 1 и 2 от КСО имат обезпечените лица, които са положили 10 години по изискванията на I категория труд или 15 години по изискванията на II категория труд.

За дамите, обезпечавани в изискванията на първа катерия труд, изискуемата възраст е 50 години и 04 месеца, а сборът от осигурителния стаж и възраст 94 т. За тези, които са работили при изискванията на второкласен труд, възрастта е 55 години и 04 месеца, като сбора от осигурителния стаж и възраст е още веднъж 94 т.

За мъжете, обезпечавани в изискванията на първа категория труд, изискуемата възраст е 54 години, а сборът от осигурителния стаж и възраст 100 т. За тези, които са работили при изискванията на второкласен труд, възрастта е 59 години, като сбора от осигурителния стаж и възраст е още веднъж е 100 т.

От 01.01.2023 година дамите, които са обезпечени на училищен длъжности, получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по чл.69 в от КСО, при навършена възраст 59 години (това се отнася за родените от 01.03.1964 година до 31.12.1964 г.) и добит училищен застрахователен стаж 25 години и 08 месеца. Мъжете, които са обезпечени на училищен длъжности, получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по чл.69 в от КСО, при навършена възраст 61 години и 06 месеца (това се отнася за родените от 01.08.1961 година до 30.06.1962 г.) и добит училищен застрахователен стаж 30 години и 08 месеца.

От 01.01.2023 година обезпечени лица, придобиващи право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по реда на член 69, ал.1, 2, 3, 5, 5а и 6 от КСО, при навършена възраст - 54 години и общ застрахователен стаж 27 година, от които 2/3 (18 години) фактически изпълнявали военна или държавна работа.

Лицата по чл.69, ал.4 и ал.7 от КСО получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст за 2023 година при навършена възраст 44 години и 15 година специфичен стаж.

Това е ситуацията, скъпи кандидат-пенсионери. Не се става елементарно стипендиант на страната. Четете да знайте, би възкликнал свети Паисий Хилендарски, без въобще да става дума за " неразумни и юроде ". Всъщност, би трябвало да изключим единствено " юродите ". Неразумни хора си имаме в остатък в страната на всички равнища.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР