В България има златни гьолове, които надживяват правителства. А това

...
В България има златни гьолове, които надживяват правителства. А това
Коментари Харесай

Златният гьол на Капитан Андреево: как се случват нещата в България


В България има " златни гьолове ", които надживяват държавни управления. А това значи, че корупцията не просто е пуснала корени - трансформирала е самата ДНК на българската държавност. Тук описваме за една скандална история.

На границата с Турция

Що е то " златен мочур "? Това е локва, която българските ръководещи нормално прескачат - само че не с цел да пазят обувките си чисти от тиня, а с цел да не я разплискат. Може да бъде открита там, където регулярно се вливат финансови потоци - да вземем за пример от такси и санкции. Една такава, разляла се в Държавната комисия по хазарта, спести стотици милиони лв. на един необут. Има ли " гьолове "  и в тол системата, обвързвана с комисионерите, за което сигнализираха превозвачи? Това се чака да откри инспекция, разпоредена от Министерство на регионалното развитие преди няколко месеца.

" Златният мочур " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", на външната граница на Европейски Съюз с Турция, е защитаван от 2012 насам, откогато се изредиха няколко държавни управления на ГЕРБ. Става въпрос за огромен бизнес от няколко " гьола ", включващ компании за стерилизация, за фитосанитарен и здравен надзор, плюс паркинг и
казино. И този бизнес, обезпечен от страната за тъкмо тези свързани между тях компании, е добре охраняван именно от нея. Но не поради качеството на контрола върху храните и стоките, които влизат на територията на Европейски Съюз от Турция и от страни в Азия, откакто даже не е имало камери при инспекциите, а, че са получавали " хвърчащ документ ", плащали са в брой, а постоянно не са били осъществявани никакви инспекции на камионите. Причините явно са други, откакто прекратеният на 20 май т.г. контракт с частната компания " Евролаб 2011 "  и връщането на страната там, където ѝ е мястото, доведоха до смъртни закани и оферти за рушвет, отправени към висши държавни чиновници.
Редакцията предлага
Пресушаването на  " гьола "

Точно тъй като държавното управление на не прескочи " златния мочур "  на границата с Турция, в държавния бюджет към този момент постъпват приходите, събирани и несъбирани до тогава от контрольорите му. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви по bTV, че в този момент от такси влизат 100 000 лева дневно (над 3 пъти повече отпреди, б.а.), а единствено за последната седмица са били върнати повече от 60 тира с продукция със повишени равнища на пестициди. През последните 10 години такива случаи са били извънредно редки.

Юристката от Антикорупционния фонд Лора Георгиева изясни неотдавна по Българска национална телевизия, че в тази ситуация с частната компания са нарушени два закона. " От една страна е нарушен Законът за държавните такси, който споделя, че държавни такси се събират единствено и само от държавни органи и то не от кого да е, а от съответен държавен орган, на който това е предоставено, в тази ситуация БАБХ. Законът не планува такава опция да разпорежда събирането на различен държавен орган, а пък още по-малко на частна компания ". Законът е от 2014 година - т.е., осем години никой в БАБХ, в това число и юристите, не са забелязали нарушаването, оставяйки милиони да отидат в частна компания, вместо да постъпят в бюджета.

В продължение на десетилетие на един от най-важните пунктове, който е врата към Европейски Съюз за голямо количество артикули от други страни, стои не просто частна компания, а такава, за която проверяващият уебсайт BIRD, а преди години и " Капитал ", разкриха връзки с фигури от подземния свят. В разследване на BIRD четем, че " скандалната " златна лаборатория "  на Капитан Андреево е обвързвана с не по-малко скандалните " златен мочур "  и " златен паркинг ", следени от лица, свързани с наркобарона Христофорос Аманатидис-Таки и ". За същите връзки питаше преди време в Народното събрание и депутатът от Политическа партия Константин Бачийски.

Загубите за страната се пресмятат на повече от 200 милиона лв. годишно, само че вредите са още по-големи - съгласно вицепремиера Асен Василев съществуването на тази лаборатория на външната граница на Европейски Съюз е главната пробойна, попречила на България за Шенген. Точно там българската страна следва да покаже успеваемост и потенциал да пази границите на Европейски Съюз - освен като изтласква назад в Турция мигранти, които преди този момент са били бити и обрани. Но границата с Турция постоянно е била златна мина за частни ползи и политическо облагодетелстване. Преди лабораторията и компанията за стерилизация имаше безмитни магазини и бензиностанции. Нужна беше доста политическа воля, твърдоглавие и упоритост от страна на Европейски Съюз, с цел да се затворят, само че страната по този начин и не съумя да се пребори с контрабандата през тях.

Скандална история

" Златният мочур "  е скандална история, за която мнозина са говорили обществено - медии, превозвачи, политици, Антикорупционният фонд. Сезирани са били институциите, а по някое време през 2013 е имало и прокурорска инспекция на контракта на една от " златните компании "  - за стерилизация на пунктовете на Капитан Андреево и Лесово. Известна е с това, че печели публичната поръчка седмица откакто е основана. После прокуратурата без доста звук приключва инспекцията. А през май 2014 Пламен Моллов, по това време началник на БАБХ, връща компанията на българо-турската граница, тъй като " страната няма потенциал да прави тази активност и затова фитосанитарният надзор ще се извършва от " Пи Еф Си "  ЕООД ".

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " ; архивна фотография

Днес името на някогашния народен представител от Национална движение „Симеон Втори", назначен за началник на БАБХ при кабинета " Орешарски "  и непокътнат за малко от ГЕРБ, е забъркано в изтеклия запис, за който се твърди, че е обвързван с опита за рушвет на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. " Това е за положително отношение и с цел да не се изнасилват нещата и може да е регулярно. Това ти споделям, не се притеснявай, аз съм гроб за това нещо ", споделя събеседникът на проф. Даскалов. Пред " Нова "  самият Даскалов заяви, че през януари т.г. проф. Моллов, понастоящем ректор на Университета за хранителни технологии, му дал " папчица с ластици в полиетиленов плик ", цялостна с пачки. Даскалов записал диалога, за който ректорът отхвърля. (Пламен Моллов е измежду учредителите на партия " Български напредък "  на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев.) За опит за корумпиране заяви и заплашваният зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Според ръководителя на парламентарната антикорупционна комисия Михал Камбарев (ПП) казусът на " Капитан Андреево "  е " полурешен ". " Мафията, на която сме взели този бизнес, се пробва по всякакъв начин да си го върне ", съобщи той по Българска национална телевизия. А съгласно Лена Бориславова същинската причина за напускането на се крие точно в смяната на санитарния надзор на " Капитан Андреево ". казуса: " Заради Македонияяя! ", не поради " капъкулета ".

А прозвището " златен мочур "  е измислено от превозвачи, откакто българските ръководещи поставят тъкмо избрани компании на портите към Европейски Съюз, откъдето влизат зеленчуци и плодове, пакетирани храни и артикули, опиати и какво ли не още. При толкоз " златни гьолове " страната не е обран бостан, както се вайкаше в първия си кабинет водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР