В България има 12 затвора, но само в един от

...
В България има 12 затвора, но само в един от
Коментари Харесай

От бебе до баба: От 60 години пътят на всички осъдени жени е само към Сливен

В България има 12 пандиза, само че единствено в един от тях през последните 60 години има лишени от независимост с пелени и биберони. Те са в едно заключено крило на третия етаж на единствения затвор в страната - Сливенския, към който непроменяемо води пътят на всички дами, които би трябвало да изтърпят наложените им от магистратите санкции.

Независимо дали домът на затворничките е в София, Русе, Сандански или Враца, всички пътища водят към Сливен.

Как е изглеждал пандизът в града под Сините камъни преди съвсем 30 години,

Всяка година сред 2 и 4 бебета се раждат в специфичното поделение за бременни и майки с деца към пандиза в града на стоте войводи. И всяка година сред 3 и 13 новородени остават в детските ясли там, до момента в който навършат 1 годинка. Днес в двете помещения има общо 10 кревати, ъгъл за игра, млечна кухня с опция за майките да подготвят храна, изолатор, както и сервизно помещение с баня, пералня и сушилня.

Обективът на Иван Григоров обаче е запечатал усмивките на невръстните " пандизчии " в Сливен още в средата на 90-те години, когато памперси няма, а решетките на бебешките креватчета са стоманени. 

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

" Да бъдеш жена в живота е мъчно, само че да си жена в пандиза - това към този момент е отвратително ". Това са думи на една от лишените от независимост в Сливен, а в продължение на 6 десетилетия те не са толкоз доста на фона на наказаните мъже. Жените затворнички са едвам 3-4 % от всички пандизчии в България, като огромна част от тях - над 80 %, би трябвало да изтърпят санкции поради ненасилствени закононарушения - измами, документни закононарушения или обири.

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Голяма част от затворничките са самотни майки, само че защото те могат да гледат бебета си единствено 12 месеца, множеството от тях по този начин и не стават очевидци на първите им стъпки или първите думи. 

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

След навършване на годинка децата се предават на околните и роднините на наказаните.

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Общият потенциал на пандиза е 341 лишени от независимост, като към 260 от тях са в килии в главния корпус. Жените разполагат с сред 4 и 6 кв.м. пространство. 

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Тези, които желаят, могат да се трудят в шивашкия завод, в който се произвежда работно и фирмено облекло.

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Според психолога на затвора през 90-те години закононарушенията, осъществявани от дами, са били повече спрямо през днешния ден.

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Данните на правосъдното министерство демонстрират, че през годините съвсем липсват случаи, когато майки, излежаващи присъдите си в Сливен, са отказвали контакт с децата си, само че постоянно се пробват да прикрият къде се намират.

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Тъй като в пандиза в Сливен огромна част от дамите са необразовани, още при започване на 70-те години на предишния век е основано СУ " Аргира Жечкова ". На чиновете в него седят от тийнейджърки до дами в средата на петото си десетилетие. В учебното заведение те имат опция да получат професионално обучение, като с изключение на нормалните общообразователни предмети, като математика, български език, история и география, те получават и професионална подготовка - шивачки или оператори на шевни машини. За първите 40 години на битие на учебното заведение при сливенския женски затвор приблизително годишно неговите випускнички са към 80.

 Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Заради неприятните условия в сливенския затвор, преди пет години бе изработен ремонт за над 1 милион лв.. 

Как наподобява в този момент единственото място за лишените от независимост дами в България,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР