В Афганистан - консервативна страна, където патриархалните традиции владеят и

...
В Афганистан - консервативна страна, където патриархалните традиции владеят и
Коментари Харесай

Рекорден брой жени кандидати за депутати в Афганистан

В Афганистан - консервативна страна, където патриархалните обичаи владеят и актуалния живот, парламентарните избори бележат ново събитие. Рекорден брой дами се кандидатират за депутати. Дали ще бъдат определени, ще решат гласоподавателите в събота. Може ли нежният пол да промени политиката в страната вижте?

Разказва Цветана Кръстева.

В Афганистан, където гражданската война сред талибани, държавно управление и разнообразни кланови групи не стихва, 250-местният парламент няма огромен престиж. С по-малко пълномощия, само че пък врата към властта, мнозина депутати са знак на нелегално замогване и корупция.

Заргона Балоч от втория по величина и значителност град Кандахар желае смяна и среща поддръжка даже от мъжете в това консервативно общество.
Заргона Балоч, претендент за народен представител: Обществото в Кандахар е доста консервативно и по традиция дамите имат доста слаба роля в политиката. Но аз виждам, че хората се трансформират и стартират да мислят по различен метод. Ще дам всичко от себе си, с цел да показва тези хора във властта, тъй като, мъжете, които стоят до мен, желаят да съм техен глас и да направя положително. Малик Мохамад Джан, гражданин на Кандахар: Избрахме Заргона да ни съставлява измежду други 111 претенденти от Кандахар, тъй като тя е образована и не е забъркана в корупция и подкупи.  Дамски оркестър от Афганистан плени сърцата на португалците Дамски оркестър от Афганистан плени сърцата на португалците
"Зохра " - по този начин се назовава оркестър, в който свирят... единствено дами. И това нямаше да е толкоз изненадващо, в случай че всички те не бяха от Афганистан. Дамите за...

417 са дамите претенденти в парламентарните избори - рекорден брой. Ако бъде определена на вота тази събота, Марям Сама от Кабул желае да се бори за по-голяма отбрана на дамите.
Марям Сама, претендент за народен представител: Ще основа специфична юридическа комисия, която да се занимава с нарушаванията на правата на дамите. Когато погледнете на обстановката в Афганистан, ще разберете, че на този проблем би трябвало да бъде обърнато особено внимание.
Жените в Афганистан имат доста проблеми - от жертва на обществени табута, насилствени сватби до полови похищения. Жените депутати се оплакват и че в Народното събрание не ги взимат насериозно. Към рисковете се прибавя и кръвопролитната предизборна акция, по време на която за два месеца до момента при атентати починаха общо 10 претенденти - мъже.
Омар Садр, Институт за стратегически проучвания в Афганистан: В общество, където мъжете преобладават и управляват всичко, в общество, което е религиозно и консервативно, на дамите е доста мъчно да бъдат безапелационни пред мъжете. За дамите в действителност е предизвикателство да ги убедят, че могат да съставляват народа в Народното събрание.
По подигравка на ориста Афганистан е измежду страните, където има най-голямо посланичество на дамите в Народното събрание. След промени в конституцията минимум 68 депутатски места или 28 % би трябвало да бъдат заети от нежния пол. Това е с 8 % повече, да вземем за пример, от броя на дамите в долната камара на американския Конгрес. Според специалистите обаче тежестта на етнически, религиозни, политически и финансови връзки в Афганистан към момента лимитира ролята на дамите в политиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР