В 5900 секции ще се гласува с машини в неделя,

...
В 5900 секции ще се гласува с машини в неделя,
Коментари Харесай

В около 5900 секции ще се гласува с машини в неделя

В 5900 секции ще се гласоподава с машини в неделя, съобщи представителят на ЦИК Росица Матева, съобщи кореспондент на " Фокус " .

По думите ѝ посоченият брой не е финален и може да претърпи промени.

" ЦИК прави всичко належащо, с цел да има гласоподаване с машини в неделя. От през вчерашния ден сме в непрекъсната връзка с МЕУ, БИМ и БИС. Днес ще бъде осъществено довереното създаване на изходния код и се надяваме в най-кратък период по-късно да бъде подписано решението за удостоверяване на сходството. Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, само че би трябвало да бъде осъществено в рационален период, с цел да може машините да бъдат конфигурирани и превозени до секционните изборни комисии. Каквото зависи от ЦИК е направено, прави се сега и от трите институции, с цел да бъде удостоверено в точния момент сходството ", уточни Матева.

" Ще се конфигурират малко по-малко машини от тези за първия тур. Няма открит период в Изборния кодекс. Всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване и както ЦИК подхожда отговорно, по този начин подхождат отговорно и Министерството на електронното ръководство, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който би трябвало да се направи това нещо, само че те знаят в какъв период би трябвало да вземат своето решение ", сподели тя.

Към момента общият броя на разкритите секции за балотажа е 7250 секции като броя им не е дефинитивна поради секциите в лечебни заведения и профилираните заведения.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, тъй като вторият и третият са с идентичен брой гласове.

6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР