В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев

...
В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев
Коментари Харесай

15-и ден от руската инвазия: Западът осъди атаката срещу детска болница в Мариупол

В 15-ия ден от съветската инвазия в Украйна столицата Киев осъмна за поредна заран със сирени за въздушно нахлуване, съобщи Би Би Си. Малко след среднощ беше обявено и за нанесени удари по жилищни региони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол против болница за майки и деца пострадаха минимум 17 души. За момента няма доказани смъртни случаи.

„ Още не знаем броя на потърпевшите, само че се притесняваме от най-лошото ", разяснява изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. А генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назова офанзивата „ ужасяваща “, както и прикани „ това безсмислено принуждение да спре “.

Руската офанзива против детска болница беше наказана и от Организация на обединените нации, Съединени американски щати и филантропични организации, измежду които и „ Лекари без граници “.

Нападението провокира възмущение в цяла Европа. Остро реагира и украинският президент Володимир Зеленски, който упрекна Русия в геноцид и прикани за налагане на още по-тежки наказания на Москва.

1207 цивилни са починали по време на 9-дневната блокада на Мариупол, сподели кметът Вадим Бойченко.

От службата за правата на индивида към Организация на обединените нации оповестиха, че единствено за последното денонощие, цивилните жертви са 89.

В телефонен диалог нощес английският министър председател Борис Джонсън даде обещание на украинския президент Володомир Зеленски да затегне още глобите против Русия. Зеленски написа в Туитър, че двамата с Джонсън са разискали също „ по-нататъшната поддръжка, в това число отбранителна помощ “.

Най-малко 35 000 цивилни са били евакуирани от обсадените украински градове през вчерашния ден, заяви още Зеленски във видеобръщение:

„ Три филантропични коридора  разрешиха на жителите да изоставен Суми, Енергодар и регионите към Киев. Евакуацията би трябвало да продължи и през днешния ден с още три маршрута - за градовете Мариупол, Волноваха  и Изюм “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР