Узбекистанските стартъпи в областта на финансовите технологии, електронната търговия и

...
Узбекистанските стартъпи в областта на финансовите технологии, електронната търговия и
Коментари Харесай

Узбекистан привлича чужди инвестиции заради правителствените реформи

Узбекистанските стартъпи в региона на финансовите технологии, електронната търговия и софтуера се възползват от възходящия брой задгранични вложения с помощта на тактиките за зелена стопанска система, приватизацията на узбекските банки и законите за публично-частното партньорство.


Международните вложения в Узбекистан са се нараснали десетократно през последните шест години. Обширните държавни промени, които започнаха през 2017 година, отвориха стопанската система и притеглят задграничен капитал в централноазиатската страна, а броят на вложителите, които ги виждат, нараства.

Американско-узбекистанското взаимно дружество Silverleafe отглежда памук в Джизакската област, североизточно от Самарканд. Целият развой от засяването до прибирането на реколтата е 100 % автоматизиран.

Тази година Silverleafe вкарва нова технология в Узбекистан, която ще обезпечи дигитален отпечатък за следене и следене на машинно събрания памук, като цялото съоръжение е импортирано от Съединени американски щати.

" Това е GPS, който държи трактора онлайн, тъй че имаме автоматизирано следене, обвързвано със сателитната система, и това е с акуратност до един-два сантиметра ", споделя Дан Патерсън, общоприет шеф на Silverleafe International, акцентирайки екран, на който се вижда по какъв начин се следи работата на машините.

" Тези жълти куполи от горната страна са доста значима част от прецизното и цифровото земеделие. Можем да събираме информация, да ревизираме информацията за реколтата си и да я изпращаме към спътник, да наблюдаваме полето за прибиране на памука ", изясни Патерсън.

Директорът е поканен в Узбекистан през 2018 година от президента Шавкат Мирзийоев, с цел да модернизира селското стопанство и да взе участие в тези промени. Като цяло Silverleafe е вложила в Узбекистан почти 40 млн. щатски $.

" Хората желаят да видят дали промените са действителни, или са единствено политически речи, само че аз мога да ви кажа, откакто съм тук през последните пет години: промените са действителни ", добавя Патерсън.

" Те основават инфраструктурата и средата, в която задграничният капитал да пристигна и да се възползва от естествените запаси или от пазара на труда, където 60% от популацията е под 30 години, тъй че това е чудесна опция, когато се оглеждате демографски по света къде да преместите бизнеса си и да извършите бъдещи вложения ", добави Патерсън.

През последните пет години Европейската банка за възобновяване и развиване е отделила над 3 милиарда евро за основни браншове в узбекската стопанска система, които са разпределени в 100 плана, а вложената сума всяка година надвишава миналата.

Устойчивата сила е главен приоритет. Европейска банка за възстановяване и развитие отпусна заем за една от първите частни слънчеви централи в Узбекистан. През последните три години страната е водещ адресат на финансиране от Европейска банка за възстановяване и развитие в Централна Азия и проектът е да се влага още повече.

Реформите в закона за публично-частното партньорство, тактиката на Узбекистан за зелена стопанска система до 2030 година и приватизацията на държавните банки са все аргументи вложенията да се усилват, както изясни Алкис Дракинос, шеф на подразделението на Европейска банка за възстановяване и развитие в Узбекистан: " Всички тези промени изпращат мощен сигнал към интернационалните вложители за капацитета на Узбекистан, както и за неговия вкус и ангажираност с промените ".

Технологичната сцена в Узбекистан към този момент е доста привлекателна за задграничните вложители. Базираната в Лондон капиталова компания Sturgeon Capital беше първата, която влага в стартъпи и цифрова инфраструктура в Узбекистан посредством специфичен фонд на стойност 22,65 млн. евро, основан през 2020 година

" Трите области, върху които се фокусираме, са: първо, финтех; второ, пазари, нормално пазари за електронна търговия, и програмен продукт. Откакто сме вложили, приблизително за този интервал приходите на тези компании са нарастнали съвсем три пъти и считаме, че има още дълъг път ", увери Киян Зандийех, основен капиталов шеф на Sturgeon Capital.

BILLZ е първият узбекски стартъп, който получи инвестиция от Sturgeon Capital.

Тази компания основава програмен продукт, който подкрепя ръководството и развиването на бизнеса с търговия на дребно. Тя към този момент е разширила активността си в четири страни и е привлякла още вложители.

" Преди пет години ни беше доста мъчно да намерим вложители и този развой лиши доста време, просто тъй като такива нямаше. Сега е доста по-лесно да се откри финансиране, а и евентуалните предложения са доста по-големи, в сравнение с преди пет години. Всичко това ни дава благоприятни условия за бъдещо мащабиране и развиване ", съобщи Рустам Хамдамов, съосновател и основен изпълнителен шеф на BILLZ.

Безвизовото пътешестване, по-ниските налози и възходящото просветително равнище на локалното население са все аргументи, заради които човек може да желае да притегли задграничен капитал. Обемът на задграничните вложения в Узбекистан се е нараснал доста през последните години, а страната има за цел да притегли над 100 милиарда евро през идващите четири години.

Според Лазиз Кудратов, министър на вложенията, индустрията и търговията в Узбекистан, държавното управление желае да направи бизнес средата и капиталовия климат в страната още по-привлекателни.

" Най-важното за нас е да подсигуряваме качеството на вложенията, с цел да осигурим стабилно, дълготрайно развиване на стопанската система на Узбекистан и да я създадем конкурентоспособна ", сподели той пред Евронюз./БГНЕС

--------------------------------------------------------------------

Галина Полонская, Евронюз

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР