Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон е в Брюксел заедно с

...
Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон е в Брюксел заедно с
Коментари Харесай

Сепаратист номер едно се крие в Брюксел

Уволненият каталунски водач Карлес Пучдемон е в Брюксел дружно с други някогашни членове на кабинета, заяви Reuters.

Пучдемон побърза да напусне Каталуния, откакто Мадрид го уволни от поста му и отряза автономията на региона. По-рано денем стана ясно, че испанският общоприет прокурор Хосе Мануел Маса е изискал да бъдат повдигнати обвинявания против каталунски водачи, в това число на Пучдемон и членове на неговия кабинет.

Междувременно стана ясно, че белгийското държавно управление няма единна позиция по въпроса за даването на политическо леговище на отстранения Пучдемон, оповестиха локални медии.

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи през вчерашния ден, че Пучдемон може да подаде молба за леговище до Белгия. Франкен посочи, че решението по молбата ще бъде взето от белгийски съд и в случай че има позитивно мнение, Пучдемон ще бъде предпазен от екстрадиция.

Държавният секретар изрази подозрение, че в Испания Пучдемон ще бъде съден заслужено.



По-късно белгийският министър председател Шарл Мишел прикани Франкен "да не налива масло в огъня " и настоя за разговор сред Мадрид и Барселона. Вицепремиерът Александер де Кро съобщи, че мненията на Франкен не обвързват държавното управление. Медиите цитират и позиция на водещата испанска Народна партия, съгласно която изказванията на белгийския държавен секретар са неприемливи.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския дипломат в Мадрид, с цел да стачкува против коментар на белгийския министър председател Шарл Мишел за полицейското принуждение, съпътствало референдума в Каталуния.



Белгийското държавно управление беше предизвестено за опцията "двустранните връзки съществено да пострадат ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР