Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до

...
Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до
Коментари Харесай

Скокът на цената на тока за бизнеса няма да се отрази на крайния потребител

Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до 60 % от февруари най-вероятно няма да се отрази на цената за крайния консуматор. Това предвижда ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в " Денят стартира ". Според него множеството производители от неговия отрасъл ще оставят разликата за своя сметка.

Според специалиста Антон Иванов от Българския енергиен конгрес покачването е шоково и би трябвало да се усилят пълномощията за регулатора, с цел да се избегне далавера и пазарът да бъде предвидим за бизнеса.

 Антон Иванов: От една страна има справедливи аргументи за покачване на цените на електрическата сила. Те се следят в цяла Европа. И по тържищата на Европа има едно покачване на цените на електрическата сила. А пък в района - заради климатичните въздействия - студената зима при започване на тази години (2017 година, януари месец), сушата в района пролетта. Това докара върху един напън и върху производители, и върху търговци. Мината година ни беше много студено, тогава цената на електрическата сила се увеличи фрапантно поради нарасналото търсене и тогава се натрупаха едни загуби в търговците. В България те се оценяваха в порядъка на 30 милиона. Случиха се няколко банкрута през лятото на търговците, т.е. явно има напрежение на пазара. Но фрапантно покачване на цените на електрическата сила - няма справедливи условия от външни фактори.
Иванов съобщи, че цените на тържищата са се повишили по отношение на предходната година с към 5 до 10 %. Но се получава нарастване с 30 до 60, тъй като нашият пазар е стеснен, неликвиден и няма механизми, които да управляват спекулативното покачване на цените на електрическата сила. По думите му там, където има покачване над 30%, се търси бърза облага. Може да се приказва даже и за нечиста сделка при взаимоотношенията сред клиент и търговец.

 Димитър Зоров: Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния отрасъл сред 5 и 10% от общата себестойност, от общите разноски са разноските за електрическа сила. Ако покачването е с 30%, това ще докара някъде сред 2 до 3% отражение в себестойността на продукта, не споделям в крайните цени, тъй като считам, че българският преработвател в тази обстановка може би една огромна част от тях биха оставили за лична сметка тези покачвания. Друг е въпросът, че ние сега не можем да отчетем действителното покачване какво ще бъде, тъй като преработката е обвързвана с други косвени първични материали каквито са опаковките. В опаковките също се употребява много електрическа сила и ние не знаем дали нашите снабдители ще трансформират цените и по какъв начин ще се отрази това при тях. Молбата към потребителите е: подкрепете българското произвеждане!

Вижте още от диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР