Увеличават минималните застрахователни суми на задължителната застраховка професионална отговорност на

...
Увеличават минималните застрахователни суми на задължителната застраховка професионална отговорност на
Коментари Харесай

Променят минималното покритие по задължителната застраховка Гражданска отговорност

Увеличават минималните застрахователни суми на наложителната застраховка професионална отговорност на застрахователните медиатори

Финансовото министерство разгласява план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. Промяната се постанова поради нуждата от въвеждането в българското законодателство на наредбите на Директива (ЕС) 2016/97 на ЕП и на Съвета от 20 януари 2016 година по отношение на разпространяването на застрахователни артикули.
Директивата анулира Директива 2002/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на застрахователното ходатайство, като преработи и доразви уредбата за разпространяването на застрахователни артикули, както на ниво на застрахователното посредничеството, по този начин и на ниво на директното предложение на застрахователни артикули от самите застрахователи.
Предложеното изменение и допълнение на Кодекса за застраховането има за цел да увеличи гаранциите за отбрана на ползите на ползвателите на застрахователни услуги при подписване и осъществяване на застрахователни контракти.

Предвиждат се и обособени промени по отношение на използването на условия на Директива (ЕС) 2016/2341 по отношение на дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно обезпечаване, Директива 2009/103/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на застраховката " Гражданска отговорност " при потреблението на моторни транспортни средства и за надзор върху задължението за подписване на такава застраховка.

Предложенията по отношение на Директива (ЕС) 2016/97 плануват повишение на стандарта за познания и подготвеност, с които би трябвало да разполагат застрахователите, застрахователните медиатори и техните чиновници, директно заети с разпространяване на застрахователни артикули, като гаранция за даване на качествена разпространителска услуга. Предвидени са съществени условия към знанията и компетентността, категоризирани в три групи според от характера на предлаганите застрахователни артикули: общозастрахователни артикули, животозастрахователни артикули и капиталови застрахователни артикули. Към разпространителите на застрахователни артикули са сложени условия за познаване на относимото законодателство, за съществуване на познания, позволяващи вярна оценка на потребностите на ползвателите на застрахователни услуги, за познаване на застрахователния пазар, на използваните стандарти за бизнес нравственос и за финансова подготвеност. Спрямо медиаторите, разпространяващи капиталови застрахователни артикули, са сложени спомагателни условия за познаване на преимуществата и минусите на предлаганите разнообразни капиталови варианти, на финансовите опасности, на които са изложени застрахованите лица, на пенсионната система и обезпечените от нея придобивки.
Записано е и условие за повишение на квалификацията за всеки чиновник на пропагандатор на застрахователни услуги, равняващо се на не по-малко от 15 часа професионално образование или развиване за всяка година.
Законопроектът планува диференциация на няколко категории застрахователни медиатори:
първа категория – досегашните застрахователни медиатори (застрахователни брокери и застрахователни агенти), които би трябвало да дават отговор на най-високия стандарт на условията за познания и умения;
нова категория медиатори, извършващи разпространяване на застрахователни артикули като спомагателна активност, които подлежат на регистрация и би трябвало да дават отговор на по-ограничени критерии за познания и подготовка (познаване на изискванията по застрахователните контракти, на разпоредбите за завеждане на искания и за разглеждане на тъжби от страна на ползвателите на застрахователни услуги). Тези медиатори ще имат по-ограничен предмет на активност – ще популяризират само застраховки, свързани с артикул или услуга и няма да могат да оферират застраховки " Живот " и " Гражданска отговорност ". По отношение на тези медиатори е препоръчано да бъдат обвързани с избран осигурител, по сходство на съществуващите застрахователни сътрудници и да се записват по реда, използван за застрахователните сътрудници. Този статут ще подхожда в най-пълна степен на несамостоятелния темперамент на активността, която ще прави тази категория медиатори и ще сътвори условия за реализиране на надзор от страна на застрахователите, от чието име ще бъдат популяризирани застрахователните артикули.
Третата категория медиатори се планува да прави разпространяване на застрахователни артикули като спомагателна активност и да не предстои на регистрация. Спрямо тези медиатори не са открити официални критерии за познания и умения за достъп до пазара и техният контрол се планува да се прави чрез застрахователите, които популяризират застрахователните си артикули посредством тях. Такава категория медиатори съществува и според досегашния ред, без законът да планува каквито и да било условия с изключение на критериите, при които да се приема, че съответните лица са изключени от обсега на приложението на закона.
Въвеждат се условия за застрахователите, които ще популяризират застрахователни артикули посредством такива медиатори, да подсигуряват, че посочените медиатори ще съблюдават минимални стандарти за даване на информация на ползвателите на застрахователни услуги, включително на осведомителния документ по отношение на застрахователния артикул, както и за съблюдаване на главните правила за почтеност при разпространяване на застрахователни артикули и за оценка на потребностите и условията на лицата, които демонстрират интерес за подписване на застраховка.
Преди регистрация на осигурителен медиатор или на медиатор, извършващ разпространяване на застрахователни артикули като спомагателна активност, заявителят ще би трябвало да разкрива самоличността на съдружниците и акционерите, с дял в медиатора, който надвишава 10%, както и на лицата, с които медиаторът има тесни връзки, както и че тези съществуващи връзки не попречват ефикасното практикуване на контрол върху медиатора. Такова условие съществува по повод лицензирането на застрахователите и презастрахователите и съставлява спомагателна гаранция против допускането на пазара, на участници, свързани с лица с неприятна известност, които могат да обиден ползите на ползвателите на застрахователни услуги.
Законопроектът планува опция за подаване на заявление за регистрация като осигурителен медиатор по интернет, като по-такъв метод ще се облекчи процесът за кандидатстване за регистрация, а също по този начин ще се способства за развиването на електронното ръководство.
Въвеждат се нови правила за трансграничното осъществяване на активността по застрахователно ходатайство и за надзора върху него.

Като в допълнение средство за гаранция на ползите на ползвателите на застрахователни услуги се предлага увеличение на минималните застрахователни суми на наложителната застраховка професионална отговорност на застрахователните медиатори от 2 240 400 лева на 2 500 000 лева за всяко застрахователно събитие, надлежно от 3 360 600 лева на 3 700 000 лева за всички събития за една година. Предлага се и въвеждане на нов режим за актуализация на застрахователните суми, съгласно растежа на потребителските цени, при който измененията ще се правят с правилник на Европейската комисия, признат по предложение на Европейския орган по обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване. По този метод ще се избегне нуждата при всяка актуализация да се прави изменение на Кодекса за застраховането, защото новите променени размери ще имат директно деяние.

Въвеждат се и редица спомагателни гаранции за отбрана ползите на ползвателите на застрахователни услуги в процеса на разпространяване на застрахователни артикули. Така да вземем за пример се предлага основаването на възбрана за всички разпространители на застрахователни артикули да плануват хонорари, които основават несъгласие със задължението да се работи в най-хубавия интерес на ползвателя на застрахователни услуги, т.е. не разрешава се застрахователят или застрахователният медиатор да подтиква чрез възнаграждението лицата, директно заети с разпространяването на застрахователни артикули да предлагат на ползвателите избрани артикули, когато разпространителите са в положение да предлагат други артикули, които в по-голяма степен подхождат на потребностите и ползите на ползвателите.
Предложено е основаването на обвързване за медиаторите да осведомят ползвателите на застрахователни услуги за това дали в връзките си с тях работят от името на ползвателя или от името на осигурител.
Предложено е основаването на обвързване за застрахователите и за застрахователните медиатори да уведомяват ползвателите на застрахователни услуги дали дават съвет при осъществяваното от тях разпространяване на застрахователни артикули.
По отношение на застрахователните брокери е препоръчано основаването на общо обвързване да дават съвет въз основата на обективен и персонален разбор, когато е налице искане от ползвател на застрахователни услуги. Предложено е застрахователният брокер да уведомява ползвателя на застрахователни услуги за правото му да разпореди даването на съвет въз основата на обективен и персонален разбор.
Предложено е основаването на обвързване за всички разпространители на застрахователни услуги да разкриват характера на възнаграждението, което получават те или техните чиновници във връзка реализираното разпространяване на продуктите. По-конкретно във връзка с застрахователните медиатори е въведено обвързване да прецизират дали работят въз основата на комисиона, дължима от застрахователя, въз основата на такса, дължима от ползвателя на застрахователни услуги или въз основата на композиция от хонорари.
Предложено е въвеждане на обвързване за всички разпространители на застрахователни артикули да правят инспекция за потребностите и условията на ползвателите на застрахователни услуги, както и да оферират само застрахователни артикули, които подхождат на тези потребности и условия. Въвежда се обвързване за даване на типов информативен документ за застрахователния артикул при подписване на застраховки по общо обезпечаване. Документът би трябвало да бъде къс обособен документ, явен, понятен и комфортен за четене, който да дава малко обяснение на съществени характерности на застрахователния артикул като: типа застраховка, застрахователното покритие, заплащанията на застрахователната награда, съществени изключения от покритието, съществени отговорности при подписване, по време на деяние на контракта както и при предявяване на застрахователна рекламация, а също и за методите за прекратяването на контракта.

Предложено е доразвиване на наредбите в региона на ръководството и надзора на застрахователните артикули. Предложено е режимът да се отнася както до застрахователите, по този начин и до застрахователни медиатори, които създават застрахователни артикули. Също по този начин, уредбата предлага основаването на обвързване за от време на време преразглеждане на към този момент създадените артикули, дали те остават в сходство с потребностите на целевия пазар.
Със законопроекта се предлага доразвиване на уредбата на предлагането на капиталови застрахователни артикули. Предлага се доразвиването на отговорностите за даване на информация пред ползвателя на застрахователни услуги, основаването на ограничавания за приемане от пропагандатор на застрахователни услуги на такси, комисиони или други облаги (наричани най-общо стимули) по отношение на разпространяване на капиталови артикули, които могат да основат спор на ползи и да доведат до неспазване на отговорностите да работи почтено, правилно и професионално в сходство с ползите на своите ползватели на застрахователни услуги.
В региона на капиталовите застрахователни артикули се предлага и доразвиване на уредбата на преценката за приложимост на съответния осигурителен артикул с оглед задачите и ползите на ползвателя на застрахователни услуги.

Във връзка с условията на член 63 от Директива (ЕС) 2016/2341 по отношение на дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно обезпечаване е препоръчана смяна в дефиницията на презастраховането, като категорично е посочено, че тя включва обезпечаване на презастрахователно покритие и на институции попадащи в обсега на тази инструкция.

Във връзка със известие на Комисията по отношение на промяна за отчитане на инфлацията на минималните суми, планувани в Директива 2009/103/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на застраховката " Гражданска отговорност " при потреблението на моторни транспортни средства, се предлага актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лева за имуществени или неимуществени вреди, в резултат на телесно увреждане или гибел да се усили на 10 420 000 лева, а досегашният размер от 2 000 000 лева за вреди породени на имущество да се усили на 2 100 000 лева

Предлага се също по този начин наредба, която да разреши на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи да има рекламация за възобновяване на платени от него обезпечения от Обезпечителния фонд на Гаранционния фонд от датата на лишаване на лиценза на осигурител със седалище в Република България, а не от датата на неговото оповестяване в неплатежоспособност. По този метод ще се подсигурява ликвидността на Националното бюро и ще се отстрани нуждата от събиране на спомагателни вноски в интерес на Националното бюро, които в допълнение биха нараснали цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР