Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора
Коментари Харесай

Председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова участва в откриването на „Сигурна зона“ за непридружени деца в гр. Харманли

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова взе участие в откриването на „ Сигурна зона " за непридружени деца в най-големия приемателен център в страната в гр. Харманли. Това е третата такава „ Сигурна зона " в България. Към момента в нея са настанени 50 деца на възраст сред 8 и 17 години, като потенциала й е 98, с опция за удвояване при положение на рецесия. Мястото разполага с обособени пространства за девойки и деца с увреждания, две офис пространства, трапезария и всекидневна.

Зоната е основана от Държавната организация за бежанците към Министерски съвет, УНИЦЕФ и Международната организация по миграция с поддръжката на Конфедерация Швейцария по линия на Фонда за бързо реагиране, ръководен от Държавния секретариат по миграция.
„ За Държавната организация за протекция на детето е от първостепенно значение всяко дете на територията на България да се усеща предпазено и да получи нужната поддръжка в сигурна и подобаваща среда.

Всички осъзнаваме, че каквото и да създадем за непридружените деца бежанци не е задоволително и постоянно може повече. Длъжни сме да поставим всички старания, тъй че децата бежанци в страната ни да се усещат добре и да имат опция за бърза акомодация и късмет за пълноценно и умерено развиване. Откриването на тази „ Сигурна зона " е още една стъпка и доказателство, че работейки всички дружно може да реализираме повече в името на тези деца ", съобщи при откриването доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Д-р Теодора Иванова акцентира и доста положителното и ползотворно съдействие на ДАЗД с Държавната организация за бежанците към Министерски съвет и УНИЦЕФ и добави, че двете организации вкарват първата директива за установяване възрастта на непридружените деца-бежанци в България. Държавната организация за протекция на детето подписа и меморандум за съдействие с Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България, сподели още доктор Иванова.

В събитието присъединяване взеха Илияна Йотова, вицепрезидентът на Република България, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците при Министерски съвет, Н. Пр. Раймунд Фурер, дипломат на Конфедерация Швейцария в Република България, Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България и други

След откриването на „ Сигурната зона " за непридружени деца, специалисти от Държавната организация за протекция на детето взеха присъединяване в работна среща на тематика „ Координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени или разграничени от фамилиите си деца чужденци, в това число децата търсещи или получили интернационална, или краткотрайна протекция - положителни практики, провокации и рекомендации

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР