Усукана нишка, която е направена от въглеродни нанотръби, може да

...
Усукана нишка, която е направена от въглеродни нанотръби, може да
Коментари Харесай

Създадоха супер тънка тъкан, която генерира енергия от нашите движения

Усукана нишка, която е направена от въглеродни нанотръби, може да се окаже всичко, от което се нуждаем, с цел да откраднем похабената сила от обкръжаващата ни среда, която нормално се губи за нас окончателно. Нишки от материала, наименуван туистрон, са показали необикновен капацитет в лабораторни условия. Очакванията са, че един ден ще станат основата на енергосъбиращи облекла и устройства, които ще събират силата от придвижването както на нашите тела, по този начин и от нашите мебели и други движещи се предмети.

Идеята за събиране на сила, която остава неизползвана, напълно не е нова, несъмнено, само че и до момента не беше открит материал, който да е здрав, на ниска цена, с голям брой приложения и сполучлив. Туистронът може би е отговорът на търсенията на учените в тази посока.

Механизмът, който работи при него, е извънредно елементарен. Мрежа от въглеродни атоми, които са навити на тубички, всяка от които е 10 000 пъти по-тънка от човешки косъм, построява нишките на тъканта. След като се покрият с електролитен разтвор, като да вземем за пример солена вода, смяната на формата на нишките размества нанотръбите и това разбъркване на зарядите им води до генериране на напрежение. 

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР