Устройство за близко проучване на планети донесе на екип от

...
Устройство за близко проучване на планети донесе на екип от
Коментари Харесай

Ученици от Математическата – лауреати с Planet Explorer X01

Устройство за близко изследване на планети донесе на екип от възпитаници първа премия от народен конкурс

Специална премия за Компютърна графика от Организационния комитет на „ Компютърно пространство “ 

Белослава Вълева, Васил Иванов и Елена Керезиева от Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ завоюваха призовото място в двадесет и петото издание на състезанието „ Космосът – настояще и бъдеще на човечеството “. Ръководител на екипа, който се състезаваше в направлението за хрумвания за научни и механически опити е Янислав Картелов.

В тазгодишното издание на съревнованието участваха 2186 възпитаници, от 8 до 18 години, от цялата страна, които показаха разработки в петте посоки на състезанието. Екипът на МГ показа своя разработка за устройство за близко изследване на планети.

„ Planet Explorer X01 “.

Това е първообраз на роботизирана екосистема от устройства, с който могат да изследват нови планети. С негова помощ ще се събира и проучва информация, добита от профилирани камери, като данните ще са налични, в това число и от друга точка на достъп, в  нарочен уеб сървър.

Наградите бяха връчени в Деня на националните будители в Националния политехнически музей в столицата. Патрон на състезанието е първият български космонавт ген. Георги Иванов.

През миналата седмица своята премия получи и Нели Златанова, ученичка в Х „ з “ клас на гимназията, профил „ Компютърен график “. Неин преподавател е Румен Манолов, старши преподавател в основания от доцент Кирчо Атанасов профил. Тя получи Специална премия за Компютърна графика от Организационния комитет на „ Компютърно пространство “ и Столична община.

Форумът “Компютърно пространство ” е един от най-старите фестивали за компютърно изкуство, проведен от  Student Computer Art Society (SCAS)  всяка година, с 31-годишна история. Това е интернационално некомерсиално събитие и платформа, сплотяваща млади актьори, студенти и продуценти на компютърна графика, компютърна анимация, офлайн мултимедия, електронна музика и уеб дизайн.

В тазгодишното издание участваха 14 възпитаници от специалност „ Компютърен график “ на гимназията, с 20 компютърни графики.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР